Politiek
NOS

Ankie Broekers-Knol: 'Als Rutte me weer belt voor een positie, zou ik zeggen dat ik bijna 75 ben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ankie Broekers-Knol: 'Als Rutte me weer belt voor een positie, zou ik zeggen dat ik bijna 75 ben'

Er zijn maar weinig staatssecretarissen van Justitie en Veiligheid die het staatssecretariaat zouden omschrijven als 'leuk'. Maar voor Ankie Broekers-Knol gold dat wel, vertelt ze in gesprek met Met het Oog op Morgen. "Ik zal niet ontkennen dat het een lastige portefeuille is, maar ik doe het met plezier."

Video niet beschikbaar

Broekers-Knol was eerder voorzitter van de Eerste Kamer. Ook dat vond ze een leuke positie. Al zouden haar ouders daar anders over denken. "Mijn moeder zou zeggen: 'Kind, ga toch een iets leuks doen, begin er niet aan.'"

Toch ervaarde ze het niet als een onprettige taak om staatssecretaris te zijn. "Het plezier hem in dat je met een goede staff samenwerkt, die ook toegewijd zijn om te zorgen dat we dit lastige dossier zo goed mogelijk weten te doen. En dat geeft gewoon energie."

Afscheidsgesprekken

In het Oog spreken Wilma Borgman en Wilfried de Jong iedere week met een minister of staatssecretaris uit het kabinet-Rutte III. Ankie Broekers-Knol was de laatste bewindspersoon voor de verkiezingen.

Zelf had ze niet verwacht nog staatssecrateris te worden toen Mark Rutte haar belde. "Ik heb hem drie keer gevraagd: 'Wat zeg je nou?' Ik was enorm verbaasd." Maar na gesprekken met haar man en kinderen besloot ze het toch te doen.

In het portefeuille wat de staatsecretaris van Justitie en Veiligheid beheert, zit ook de verantwoordelijkheid voor het vluchtelingenbeleid. "Ik doe mijn best om het zo goed mogelijk te doen."

Immigratie

Niet alle doelen zijn behaald. Zo is de achterstand bij de IND nog niet ingelopen en zijn er minder vluchtelingen uit het Griekse kamp Moria aangekomen in Nederland. Toch ziet ze zelf wel een terrein waar ze trots op is binnen het dossier: de deal met de Grieken om ter plaatse vluchtelingen te helpen.

"Toen ik dat voor elkaar had kreeg ik een appje van Rutte: 'Uitstekend politiek handwerk.' Dat vond ik wel leuk." Volgens Broekers-Knol is de situatie nu goed op orde. "De andere kant van de medaille, daar wil ook realistisch in zijn, is we niet iedereen die Nederaldn binnenkrijgt kan worden opgevangen. Zo werkt het niet."

Volgend kabinet?

Nu ze 74 is, gaat ze de verkiezingen anders in dan vroeger. Wat als ze weer teruggevraagd wordt voor een nieuw kabinet door Rutte? "Dan zou ik hem zeggen dat ik bijna 75 ben en dat een hele mooie leeftijd vind."

Maar nee zeggen? "Dat zeg ik nooit. Maar ik moet wel gezond verstand houden."

OOG Broekers-Knol

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie