Politiek
BNNVARA

Aantal rechtszaken moet minder: VVD wil een top 10 van procederende overheidsorganisaties

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal rechtszaken moet minder: VVD wil een top 10 van procederende overheidsorganisaties

De VVD wil een top 10 van procederende overheidsorganisaties, dat maakte VVD-kamerlid Jeroen van Wijngaarden bekend bij De Nieuws BV. Naast een top 10 moeten de bedrijven toelichten hoe ze het aantal rechtszaken willen verminderen. Strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss ging met Wijngaarden in gesprek over de tekorten in de sociale advocatuur toe te lichten.

VVD wil top 10 procederende overheidsorganisatiesMinister Dekker gaf eerder aan dat hij vindt dat burgers minder zaken moeten aanspannen. Op de kritiek dat twee derde van de gesubsidieerde zaken juist zijn aangespannen door de overheid zegt van Wijngaarden het volgende: "Ik wil van het kabinet een top 10 van overheidsorganisaties die procederen en dan ook met de ambitie erbij hoe ze dat willen verminderen, want daar heeft mevrouw Boufadiss gewoon een punt. De overheid moet minder vaak onnodig procederen."

Quote

Niet ieder geschil hoeft per se met een advocaat opgelost te worden.

Jeroen van Wijngaarden

Later in het gesprek komt Van Wijngaarden terug op dit plan. "Ik denk dat de overheid zelf bij sociale verzekeringszaken, zoals het UWV, zich moet afvragen of dat echt allemaal nodig is. Niet ieder geschil hoeft per se met een advocaat opgelost te worden. Dat vergt wel een iets andere 'mindset' van ons als overheid, maar ook van de sociale advocatuur zelf."

Ook Minister Dekker is te spreken over het plan van Van Wijngaarden. "Minister Dekker was daar opvallend meegaand in. Hij zei: 'Ik kom met die top 10 en ik kom ook met die ambitie van minder procederen'."
"Het is ook een kabinetsbrede taak. Dat ligt niet alleen bij hem, maar ook bij Sociale Zaken. Dus ik denk dat dat nog wel een lange adem wordt, maar daar gaan we het kabinet gewoon hartstikke scherp op houden, want dat gaat echt schelen."

Onbetaalde werkzaamheden

Boufadiss schetst een beeld van de problemen die ze in de praktijk tegenkomt: "Ik ben zelf werkzaam in de strafrecht advocatuur en wat ik voornamelijk merk is dat er veel onbetaalde werkzaamheden zijn. Denk aan wachttijden die bij een zitting oplopen tot wel 1,5 uur. Daar krijg je helemaal niets voor.
Daarnaast merk ik ook dat strafrecht cliënten die in een scheiding komen te liggen en vast zitten, problemen ervaren. Het is voor hen bijna niet meer mogelijk om een goede pro-deo advocaat te vinden die hun in hun familierecht wil bijstaan omdat steeds minder advocaten dat werk willen doen."
Quote

Als het nog langer gaat duren dan stoppen er steeds meer advocaten met dit werk.

Zahra Boufadiss
Deze situatie legt volgens Boufadiss een druk op kantoren. "Een lange adem is er niet meer. Als het nog langer gaat duren dan stoppen er steeds meer advocaten met dit werk. De reden hiervan is niet dat ze hun passie zijn verloren, maar dat ze het financieel niet meer redden."

Minister Dekker beloofde eerder 73 miljoen voor 2020 en 2021, maar volgens Boufadiss is dit niet genoeg. Als het bij deze handreiking blijft, dan sluit Boufadiss niet uit dat er nieuwe stakingen aan zullen komen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie