Naar homepage
Politiek

CDA-Jongeren willen Hoekstra
KRO-NCRV

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-Jongeren willen Hoekstra

Voor de jongerentak van het CDA is het duidelijk wie de nieuwe lijsttrekker moet worden van de partij. Dat moet Wopke Hoekstra zijn, zegt de voorzitter van het CDJA, Hielke Onnink tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Vanavond zal Onnink die sinds 2019 voorzitter is, namens het CDJA aanschuiven bij het overleg wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA zal worden. Vanmiddag komt het landelijk bestuur bijeen en later op de dag schuift dan de verenigingsraad aan. "Het CDA heeft een luxeprobleem", aldus Onnink, want ze hebben volgens de 22-jarige politicus in spe veel goede kandidaten om uit te kiezen.

Als voorbeeld noemt hij naast Wopke Hoekstra, ook Pieter Omtzigt, Mona Keijzer en Ank Bijleveld. Maar zijn achterban vraagt hem bij het bekrachtigen van de positie vooral om "Hoekstra op één te zetten en Pieter Omtzigt op twee van de lijst. De jongeren willen zeker dat duo."

"Ik heb zelf op De Jonge gestemd bij de lijsttrekkersverkiezingen", maar bij de jongerenleden is Omtzigt steeds populairder geworden. "In dit jaar met deze strijd tussen Omtzigt en De Jonge is ons ledenbestand gegroeid als kool."

Hoekstra overal zichtbaar

Of Onnink het niet opvallend vond dat Wopke Hoekstra de laatste tijd overal te zien was op social media en op televisie bij bijvoorbeeld Ivo Niehe, juist na de lijsttrekkersstrijd tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt? Nee, dat verbaast hem niet, want volgens Onnink moet je niet onderschatten wat voor team van redacteuren er achter zit. Die plaatsen de berichten voor en over hem. "Dat doet hij niet bewust zelf, onze talenten zoals de ministers moeten nu eenmaal zichtbaar zijn in de campagne."

Dat De Jonge gisteravond de handdoek in de ring heeft gegooid als lijsttrekker vindt de CDJA-voorzitter alleen maar bewonderenswaardig en toont zijn "staatsmanschap". Het verenigen van het ministerschap en het lijsttrekkerschap is te zwaar met de hevige tweede coronagolf en het vaccineren dat er nog bij komt, vindt Onnink. "In de zomer was corona heel erg onder controle, de terrassen zaten vol" en zag die combinatie er nog anders uit. "Nu heeft hij alle tijd hiervoor."

Maar, besluit Onnink als het voor Hugo de Jonge te zwaar is, dan zal dat ook lijsttrekker van de VVD het ook zeker gelden. Hij vraagt zich hardop af of Rutte niet ook zijn lijsttrekkersrol zal opgeven met naast de coronamaatregelen ook de toeslagenaffaire en de overleggen bij de Europese Unie. "Ik heb extra medelijden met Mark Rutte. Het lijkt mij logisch dat hij het ook gaat overwegen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie