Politiek
EO

Oud-Kamervoorzitter Weisglas: er komen misschien nieuwe verkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Kamervoorzitter Weisglas: er komen misschien nieuwe verkiezingen

Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas houdt er rekening mee dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden naar aanleiding van de uitgelekte formatie-aantekeningen, waaruit bleek dat de positie van Pieter Omtzigt onderwerp van gesprek is tijdens de verkenning. "Als het wantrouwen volgende week niet uit de lucht is, dan is er geen formatie mogelijk en dan is er maar één optie: nieuwe verkiezingen."

Weisglas verwacht dat er woensdag een stevig debat plaats zal vinden in de Tweede Kamer, zo zegt hij in Dit is de Dag. Dat is in zijn ogen ook noodzakelijk, omdat het vertrouwen hersteld moet worden voordat de formatie verder kan gaan. Volgens de VVD-prominent wacht de oud-verkenners Jorritsma en Ollongren woensdag een moeilijk Kamerdebat: "De Kamer zal keihard doorvragen."

Video niet beschikbaar

Dat de Tweede Kamer hard gaat doorvragen is volgens Weisglas ook noodzakelijk om het vertrouwen in het formatieproces te herstellen. "Het moet bovenkomen, anders blijft er wantrouwen bestaan. Dan kan je niet verder formeren. Als dit mislukt, rest ons niet veel anders dan het mooie rode potlood weer te gebruiken."

CDA

Journalist Ton F. van Dijk, die ook meepraat in Dit is de Dag, verwacht dat vooral het CDA stevig het debat ingaat. Misschien zelfs zo stevig dat dat een formatie met het CDA onmogelijk maakt: "Hoekstra kan geen pro forma debat voeren, want hij moet 's avonds aan Omtzigt uitleggen wat de onderste steen was. Hoekstra zou wel eens zo hard het debat in moeten, dat hij op korte termijn niet met diezelfde mensen om tafel kan."

Volgens Weisglas is het ongehoord dat de positie van Omtzigt onderwerp van gesprek is tijdens de verkenning. Omdat tijdens de verkenning wordt voorgesorteerd op een nieuw kabinet is dat naar zijn mening onbestaanbaar: "Het is werkelijk zeer ongepast dat degenen die gecontroleerd gaan worden door die volksvertegenwoordiging, dat die over de samenstelling van die Kamer gaan nadenken. Ik heb dat in de 24 jaar dat ik in de Kamer heb gezeten nooit meegemaakt."

Daarom verwacht hij ook dat de Tweede Kamer voor zichzelf opkomt in het debat van volgende week: "De Kamer zal keihard opkomen voor een Kamerlid dat ten onrechte onderwerp van de verkenning is geworden."

Arib

Van Dijk is ook kritisch op Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, die zich in zijn ogen steviger had kunnen uitspreken tegen het feit dat de positie van een Kamerlid een agendapunt was bij de verkenning. "Op het moment dat een Kamerlid op zo’n manier wordt afgeserveerd, dan is dat zo ondemocratisch en staat dat zo haaks op de rol van Kamerleden in onze democratie, dat ze zich daar wel steviger over mag uitspreken".

Weisglas neemt het juist op voor zijn opvolger. "Ik heb haar wel degelijk hard horen opkomen voor Pieter Omtzigt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie