Politiek

Hubert Bruls: handhaving alleen vol te houden met versoepeling in lente

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls: handhaving alleen vol te houden met versoepeling in lente

"We zitten nu in een cruciale fase wat de coronacrisis betreft." Dat zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad bestaande uit de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's bij 1 op 1.

Die 'cruciale fase' komt onder meer door het afkalvende draagvlak en de sfeer in de samenleving die volgens Bruls is veranderd. "Het zonnetje hoeft maar even te schijnen en de parken stromen vol. Mensen hebben behoefte om, na een lange afgesloten winter, naar buiten te gaan. Dat moeten we accepteren."

Handhaving niet vol te houden

"De druk om te zorgen dat het op een goede manier verloopt, wordt steeds groter. Dat gaan we niet volhouden", gaat Bruls verder. Hij wil daarom dat het kabinet binnen twee weken met een "openingsplan" komt. Daarin moet perspectief worden geboden over wanneer bijvoorbeeld terrassen weer opengaan.

Pasen kleinste probleem

Ook als dat betekent dat er meer risico wordt genomen. "Anders moet je wachten tot zowat de hele bevolking is gevaccineerd. Dan moet je nu nog maandenlang alles op slot houden, als de cijfers zo blijven. Nou, dan is dit Paasweekend ons kleinste probleem." Dit zegt de burgervader verwijzend naar dagen zoals Hemelvaart en Pinksteren waarop het weer waarschijnlijk nog mooier weer is dan dit weekend.

Tegelijkertijd lopen de besmettingen en ziekenhuisopnames verder op. Maar bij een eventuele verscherping van de coronamaatregelen, wijst Bruls er desgevraagd op dat handhaving hem daarbij "heel erg moeilijk" lijkt.

Geschokt door Ruttes verklaring

Bruls zegt "geschokt" te zijn door het optreden van demissionair premier Rutte donderdag in de Tweede Kamer. "Ik ben niet zo van de complottheorieën", doelend op de speculaties over hoe de zin 'Positie Omtzigt, functie elders' op het papier van oud-verkenner Ollongren kwam. "Maar de verklaring van Mark Rutte, daarvan had ik niet zo 1 2 3 verwacht dat het er zo uit zou komen." Rutte zei zich niet te kunnen herinneren dat hij met de verkenners over Omtzigt gesproken zou hebben.

Het parlementaire schouwspel en de daarmee verstoorde onderlinge verhoudingen, maken ook dat de formatie van een nieuw kabinet mogelijk extra lang gaat duren. Iets dat hem en zijn collega's in het lokaal bestuur zorgen baart.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad heeft daarom vanochtend al contact gezocht met collega's. "Als we nu nog maanden onduidelijkheid hebben, betekent dat ook wat voor wat wij willen doen. Aan investeringen bijvoorbeeld. Wij willen zo snel mogelijk een missionair kabinet." Wat voor kabinet dat moet zijn, maakt hem niets uit. "Als het maar een stabiel kabinet is met voldoende vertrouwen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie