Politiek
NOS

Vandaag geen landbouwakkoord meer: 'Overleg is grotendeels in nevelen gehuld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag geen landbouwakkoord meer: 'Overleg is grotendeels in nevelen gehuld'

Op een landgoed in Den Haag zijn het kabinet en boerenorganisaties nog altijd in overleg over de toekomst van de landbouw. Verslaggever Thomas Spekschoor is daar al sinds 16:00 uur gistermiddag. "Eén ding weten we zeker na deze lange nacht: een landbouwakkoord krijgen we vandaag zeker niet", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Ze zijn nog steeds aan het onderhandelen", aldus Spekschoor. "Ze zitten op de eerste verdieping van dit gebouw. Wij zijn ergens in de nacht tot de onderste verdieping toegelaten, omdat de woordvoerders het zielig begonnen te vinden dat wij het zo koud kregen."

"Maar wat er op die bovenste verdieping gebeurt, dat is grotendeels in nevelen gehuld. We horen op dit moment het liefst hoe laat ze naar buiten komen, maar daar ziet het helemaal niet naar uit."

'Hangt van geld af'

"Gisteravond werd er gezegd dat de komst van een akkoord van één ding afhangt: op de toezeggingen van de boeren over hoeveel geld zij krijgen voor bijvoorbeeld het onderhouden van natuur", legt Spekschoor uit.

"De gedachte is dat boeren in de toekomst milieuvriendelijker moeten gaan boeren. In ruil daarvoor zou er geld op tafel moeten komen. Om die hoeveelheid geld zou het allemaal gaan."

'Geen landbouwakkoord vandaag'

"Er zitten niet alleen boeren en het kabinet aan tafel, ook de provincies, vertegenwoordigers van supermarkten en natuurorganisaties. Vannacht is besloten dat het kabinet en de boeren eerst even alleen verder praten om te kijken of er knopen doorgehakt kunnen worden", zegt Spekschoor.

"Rond een uur of 4:00 zijn de overige partijen dus naar huis gegaan. Dat betekent dus ook dat er vandaag geen landbouwakkoord meer kan volgen. Er kan hooguit een soort principeakkoord komen tussen de boeren en het kabinet, dat moet dan weer voorgelegd worden aan al die andere partijen."

r1jn landbouwakkoord

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie