Politiek
NOSNTR

Wetsvoorstel voor wensouders dreigt op de lange baan te worden geschoven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetsvoorstel voor wensouders dreigt op de lange baan te worden geschoven

Nederland zou als een van de eerste landen in Europa met een wet voor draagmoederschap komen, maar die dreigt nu toch op de lange baan te belanden. De ChristenUnie heeft grote bezwaren en wil het onderwerp controversieel laten verklaren. Dat zou betekenen dat de wet pas door een volgend kabinet wordt behandeld.


Verslaggever Jan Eikelboom, van Nieuwsuur, en advocaat Jo-An van der Tol, die wensouders bijstaat, praten erover in Nieuws en Co.

Belandt de wet voor draagmoederschap op de lange baan?

"Nu is het zo dat de wensouders geen enkel gezag hebben. En dus zou de wet dat eindelijk regelen", aldus Eikelboom.

Wetsvoorstel

Nu moeten er speciale procedures worden gestart en in de tussentijd heeft de draagmoeder al het gezag. "En als er dan iets gebeurt met de draagmoeder dan staan de wensouders ook met lege handen, want die kunnen niks zeggen over het kind", aldus Eikelboom. Eikelboom heeft voor Nieuwsuur gesproken met wensouders die nu nog steeds in een juridisch gevecht zitten. Via de wet moet het dus voor de bevalling al duidelijk zijn dat de wensouders ook echt ouderlijk gezag hebben.

Het probleem is dat de wet dus controversieel wordt verklaard. Voor Nieuwsuur heeft Eikelboom dan ook met de ChristenUnie gesproken die principieel tegen draagmoeders is. Daarnaast hebben ze ook vooral bezwaren tegen het internationaal draagmoederschap. Via de wet wordt het namelijk ook makkelijker om internationaal naar draagmoeders of eiceldonoren te zoeken. En de angst is dat dit ervoor zorgt dat er allerlei misstanden komen in het buitenland, zoals commercieel draagmoederschap.

Iets waar Van der Tol het niet mee eens is. Volgens haar staat in de wet dat commercieel draagmoederschap verboden is en je er dus voor vervolgd kan worden. Ook als het gebeurt in het buitenland. Een andere zorg is of het later dan ook niet veel te ingewikkeld wordt voor kinderen om hun biologische moeder te vinden in het buitenland.

Lange baan

Van der Tol staat draagouders bij in juridische procedures. Volgens haar lopen draagouders tegen veel dingen aan. "Ze mogen geen belangrijke medische beslissingen maken, maar ze hebben bijvoorbeeld ook geen recht op ouderschapsverlof, of kunnen geen toeslagen aanvragen."

En dat zorgt ervoor dat ze ook voelen dat ze geen volledige ouders mogen zijn. Wat zorgt voor vervelende gevoelens. Dat de wet nu weer op de lange baan wordt geschoven doet dan ook veel pijn volgens Van der Tol. Die ook aangeeft dat er in 2016 al een rapport was opgesteld die zij dat deze wet er moet komen.

Wensouders

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie