Binnenland
NOSNTR

Wetsvoorstel voor wensouders: 'Nu geen recht op ouderschapsverlof'

foto: Anpfoto: Anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetsvoorstel voor wensouders: 'Nu geen recht op ouderschapsverlof'

Voor wensouders is een kind krijgen via een draagmoeder een van de opties om hun kinderwens te vervullen. Maar duidelijke wetgeving is er tot nu toe niet voor. Hierdoor moeten wensouders en draagmoeders door een lange juridische procedure. Vanmiddag werd bekend dat Nederland als een van de eerste landen in Europa nu wel met een wetsvoorstel komt. Jo-An van der Tol, advocaat gespecialiseerd in draagmoederschap, vertelt erover in Nieuws en Co.

Wetsvoorstel voor betere wetgeving draagmoederschap

Video niet beschikbaar

"Ik vind het geweldig dat er eindelijk een wetvoorstel ligt", aldus Van der Tol. "Ik begeleid wensouders en draagmoeders in het traject. De koppels die ze begeleidt kunnen zowel hetero- als homoseksuele koppels zijn.

Geen ouderschapsverlof

"Ik begeleid ze vooral in de overdracht van het juridisch ouderschap naar de wensouders", zegt Van der Tol. Dit is nu nog niet gelijk geregeld, het ouderschap ligt namelijk standaard bij de draagmoeder en eventueel ook de partner van de draagmoeder. "De wensouders komen niet op de geboorteakte, maar ze hebben bijvoorbeeld ook geen recht op ouderschapsverlof. Daarnaast mogen ze geen belangrijke medische beslissingen maken", aldus Van der Tol.

Op het moment duren deze procedures ruim een half jaar tot soms wel een jaar. "De gevolgen zijn best groot, ze krijgen geen verlof, maar ook het aanvragen van toeslagen lukt niet altijd." Het is dus niet iets dat alleen op papier is benadrukt Van der Tol.

Strafbaar

Nu kan de juridische procedure pas beginnen na de geboorte. Met het wetsvoorstel wordt deze procedure naar voren gehaald. "Als de draagmoeder uit Nederland komt dan gaan we voor de conceptie al naar de rechtbank. Zo komt het ouderschap bij de geboorte ook echt bij de wensouders te liggen", aldus Van der Tol. Daarnaast komt er ook een erkenningsregeling voor internationaal draagouderschap. "Als er in het buitenland al een rechterlijke toets is geweest, dan hoeven de ouders niet hier ook nog naar de rechter, op het moment moet dat nog wel."

Een ander onderdeel van het wetsvoorstel is het aanbieden van draagmoederschap. Op dit moment is het nog strafbaar om je openbaar aan te bieden als draagmoeder. "Mensen willen niks strafbaars doen, dus het is belangrijk dat dit verandert", aldus Van der Tol.

Wetvoorstel wensouders

Ster advertentie
Ster advertentie