Politiek
KRO-NCRV

Wat maakt demissionair premier Mark Rutte zo ogenschijnlijk onaantastbaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat maakt demissionair premier Mark Rutte zo ogenschijnlijk onaantastbaar?

Mark Rutte staat met zijn VVD op 34 zetels in de peilingen, één meer dan ze nu in de Tweede Kamer hebben. Wat maakt de demissionair premier zo ogenschijnlijk onaantastbaar? In Spraakmakers schuiven tot aan de verkiezingen iedere maandag politieke veteranen aan. Deze keer met Gerdi Verbeet, Fred Teeven en Roger van Boxtel.

Nederland kampt met een woningcrisis, het aantal daklozen is verdubbeld en het kabinet is demissionair na het grote onrecht dat slachtoffers van de toeslagenaffaire is aangedaan. En toch staat de partij die de laatste tien jaar aan de macht is als hoogste in de peilingen. De VVD zou er zelfs een zetel bij krijgen. Hoe kan dat? En wat is de methode-Rutte?

Video niet beschikbaar

"Rutte doet niet alles goed, dat zegt hij zelf ook niet. Maar er zijn natuurlijk heel veel dingen wél goed gegaan", zegt Fred Teeven, oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en voormalig Kamerlid voor de VVD. "Heel veel mensen hebben het beter gekregen de afgelopen tien jaar."

Boven alles is Rutte volgens hem "een menselijke vent die op de fiets naar zijn werk gaat" en waarvan mensen het gevoel hebben dat ze hem nog tegen kunnen komen. Als Rutte ergens op werkbezoek gaat, bereidt hij zich altijd voor, vertelt Teeven die dat van dichtbij meemaakte. "Hij kan met iedereen praten, ook niet-VVD'ers. Mensen merken dat hij oprecht geïnteresseerd is."

Methode-Rutte

Politiek verslaggevers van NRC omschreven de methode-Rutte als "paaien, sms'en, regelen". Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet herkent die werkwijze. "Hij was altijd ontzettend charmant. Om één over twaalf kreeg ik op mijn verjaardag een appje van Mark. Maar een paar jaar later - als je geen voorzitter meer bent - dan is dat niet meer zo. Er zit iets praktisch in."

Verbeet: "Hij heeft een groot talent om zaken van zich af te laten glijden en zeggen dat het wel beter wordt op den duur. Dat is hartstikke knap."

Nieuw leiderschap

"Mark heeft het geweldig gedaan en iedereen maakt vuile handen", zegt oud-minister van Binnenlandse Zaken Roger van Boxtel (D66). Toch is het volgens hem niet voor niets dat Sigrid Kaag van 'zijn' partij D66 zegt, dat het tijd is voor nieuw leiderschap. "Los van of dat over haar gaat: kan iemand na zo'n tijd nog fris nadenken? Kun je nog met nieuwe ideeën komen als je steeds wordt herinnerd aan die vuile handen?"

Waar Ruud Lubbers (CDA) net te lang bleef zitten als premier, stopte Wim Kok (PvdA) na 8 jaar precies op tijd, gaat Van Boxtel verder. "In het bedrijfsleven is het heel gewoon dat je na 8 jaar weggaat. Dat zijn gewoon de regels van good governance."

Het ontbreekt Rutte aan visie voor de langere termijn, stelt Van Boxtel. "Mark en visie, dat gaat echt niet samen. Hij is buitengewoon pragmatisch." Ook Teeven maakt zich daar zorgen over: "Wat is nou de visie van de VVD voor ondernemers? Mensen willen perspectief."

In gesprek met Gerdi Verbeet, Fred Teeven en Roger van Boxtel

Politieke Veteranen

In Spraakmakers schuiven tot aan de verkiezingen iedere maandag politieke veteranen aan. Ghislaine Plag praat met (oud-)politici die hun sporen verdiend hebben in Den Haag en hun licht laten schijnen over de campagnes van toen en nu.

Beluister of bekijk hier Politieke Veteranen #1 met Gerdi Verbeet, Fred Teeven en Roger van Boxtel.

Ster advertentie
Ster advertentie