Politiek
NOSNTR

Renske Leijten over notitie 'Omtzigt, functie elders': 'Ontzettend pijnlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renske Leijten over notitie 'Omtzigt, functie elders': 'Ontzettend pijnlijk'

Verkenner Kajsa Ollongren (D66) heeft vanmorgen toen ze het Binnenhof verliet per ongeluk interne notities uit de kabinetsformatie aan de camera's getoond. Ze had de stukken onder haar arm toen ze vertrok, omdat ze positief was getest op corona.

Op de uitvergrote foto van het ANP is onder het kopje "positie Omtzigt" te lezen: "functie elders". CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, de nummer twee op de lijst die de toeslagenaffaire boven tafel kreeg, zit overspannen thuis.

Renske Leijten (SP) is niet te spreken over de notitie. "Ik ben echt van mijn stoel gevallen," zegt ze in Nieuws en Co. "Bij het eerste of tweede gesprek tussen de twee grootste partijen gaat het over poppetjes. Ontzettend pijnlijk." Leijten werkte samen met Omtzigt om de toeslagenaffaire boven tafel te krijgen.

Inhoud?

"Wij zijn volksvertegenwoordigers met een mandaat van het volk om de regering die nog moet komen te controleren. En dan zijn ze daar een kritisch Kamerlid aan het wegschaken. Ik vind het ontluisterend," vertelt ze.

Volgens Leijten staat dit haaks op de verkiezingsbeloftes die de grote politieke partijen hebben gemaakt. "Het gaat over nieuw leiderschap. Tijdens de formatie ga je het over de inhoud hebben. Maar wat je nu ziet is dat het wel degelijk gaat om posities van mensen. Dan heb je het niet over de inhoud."

Verantwoordelijk

"Dat het nu zelfs bij een formatie op tafel ligt: dit is een inkijk in machtspolitiek die heel ongezond is." Leijten herhaalt het regelmatig tijdens het interview. "Dit is ontluisterend."

Leijten roept journalisten op om te achterhalen wie precies verantwoordelijk was voor de aantekening. "Dan wordt ook duidelijk hoe de hazen lopen. Kan er geen verstoppertje meer gespeeld worden. En weet je ook wie het spel speelt van het ene zeggen en het andere doen."

omtzigt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie