Politiek
KRO-NCRV

Groothuizen (D66): 'Merkel heeft gelijk, Rutte is kinderachtig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groothuizen (D66): 'Merkel heeft gelijk, Rutte is kinderachtig'

Dat Angela Merkel de zuinigheid van Mark Rutte kinderachtig vond tijdens de laatste EU-top? Dat begrijpt Tweede Kamerlid van D66, Maarten Groothuizen wel, zo zei hij in 1 op 1 tegen Sven Kockelmann. Want Europa zal de vluchtelingencrisis aan moeten pakken en dat kost geld. "Treurig dat we op de rem staan voor extra geld. Je moet niet zo zuinig doen."

D66: Merkel heeft gelijk Rutte is kinderachtig

Vluchtelingenkampen

Opnieuw is de afgelopen 24 uur geluid over de onmenselijke situatie in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Groothuizen die zelf vorig jaar op Lesbos was, wil dat de Grieken de kampen op orde brengen. Vorig jaar vond hij de aanblik van de tentenkampen al 'hartverscheurend'.

"Daarvoor krijgen de Grieken 2 miljard uit Brussel." Waarom het niet lukt om de mensen een veilig onderkomen te geven, weet Groothuizen niet. Enerzijds vermoedt hij dat het de Grieken goed uitkomt, zodat het mensen afschrikt om de oversteek te maken. Anderzijds denkt hij dat de Grieken meer hulp nodig hebben van Brussel om dit organiseren.

Verdeelsleutel

Het asielbeleid zou op Europees niveau beter moeten worden geregeld. Er zou volgens Groothuizen een verdeelsleutel voor Europa moeten worden gemaakt, zodat vluchtelingen eerlijker over de verschillende Europese landen worden verspreid. Hoeveel mensen Nederland dan zou moeten opvangen, dat weet hij niet.

"Het is gevaarlijk om getallen te noemen. Mijn oplossing is dat je aan de rand van Europa een scheiding moet maken tussen mensen die wel én niet door kunnen aan de grens." Bij die verdelingssleutel zal moeten worden gekeken naar het inkomen én naar waar al veel mensen zitten uit een bepaalde regio. Dat nieuwe beleid kost geld, waarvoor ook Rutte de portemonnee zal moeten trekken.

Dries Roelvink: 'We moeten Rita Verdonk bellen'

Ster advertentie
Ster advertentie