Politiek
EO

Wopke Hoekstra: "Weeg de traditie van vuurwerk afsteken"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wopke Hoekstra: "Weeg de traditie van vuurwerk afsteken"

Minister Hoekstra van Financiën (CDA) wil de vuurwerktraditie zoals we die nu kennen opnieuw wegen. "Je kunt als samenleving en als bestuurders niet je ogen sluiten voor het appel dat wordt gedaan door de mensen die werken voor onze veiligheid," zei hij in Dit is de Dag.

Minister Hoekstra wil dat webwinkels meer doen tegen schulden

Hoekstra reageerde op het nieuws dat er een Kamermeerderheid is voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Eerder op de dag maakte het CDJA bekend dat zij voorstander is van een dergelijk verbod, net als Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en partijgenoot van Hoekstra. "We zien allemaal dat het maatschappelijke debat hierover aan het schuiven is", aldus de minister.

Tegelijk benadrukt de minister dat het afsteken van vuurwerk een traditie is die al een paar decennia bij ons is. Zelf stak hij ook wat af, zei hij: "Maar dat zat meer op het niveau van sterretjes en dat soort kleinigheid."

Zalmnorm

Hoekstra ontkende verder dat hij de fameuze Zalmnorm heeft losgelaten door miljarden meer uit te geven dan van tevoren was afgesproken in het regeerakkoord. "Daar is echt sprake van een misverstand. Die Zalmnorm gaat met name over de uitgavenkant. Het klopt wel dat het kabinet hele forse investeringen doet in Defensie, het klimaat, het onderwijs, de zorg en in heel veel verschillende onderwerpen. Ik denk dat dit volslagen terecht is, want dat is achterstallig onderhoud", aldus de minister.

Ondanks de lange werkdagen in de spotlights heeft Hoekstra veel plezier in zijn baan. "Het is nog leuker dan in dacht. Het is eervol, het houdt je volledig van de straat en het is een enorm voorrecht om dit voor het land te mogen doen."

Ster advertentie
Ster advertentie