Politiek
EO

Geen extra onderbouwing van OMT voor avondklok

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen extra onderbouwing van OMT voor avondklok

Meer bewijs over effectiviteit van de avondklok waar de burgemeesters om hadden gevraagd, komt er niet. Dat vertelde OMT-lid Marc Bonten dinsdagavond in Dit is de Dag. Volgens de arts-microbioloog is het ook een kwestie van 'boerenverstand: "als je het aantal contacten beperkt, heb je ook minder verspreiding."

"In andere landen waar de avondklok is ingevoerd was het onderdeel van een totaalpakket", legt het OMT-lid uit. "We zien dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden en dat jongeren toch een soort motor zijn van de verspreiding. We zien dat ze achter de voordeur feestjes houden en dan is een avondklok het instrument om hier iets aan te doen."

Maar het ei van Columbus over de avondklok heeft het Outbreak Management Team niet: "Of de avondklok noodzakelijk is weet je nooit honderd procent zeker."

Vervoer platleggen

Bonten wijst erop dat we met de Britse variant in feite met een nieuwe pandemie te maken hebben, en dat tegelijkertijd de bestaande maatregelen minder goed nagevolgd worden. "Dan zul je op een gegeven moment nog een zwaarder instrument moeten inzetten.

Beperken van het aantal bezoekers en een avondklok worden veel genoemd, maar andere dingen die ook genoemd zijn is gewoon het openbaar vervoer stilleggen of de snelweg afsluiten zodat mensen niet meer kunnen reizen."

Dilemma

Esther Metting, epidemioloog en gedragswetenschapper vindt het invoeren van een avondklok een groot dilemma. Volgens haar heeft een avondklok veel nadelige gevolgen. "Wanneer stop je met de avondklok? Blijf je tot de zomer alles dichthouden Als je overdag werkt is het fijn als je ’s avonds nog even een rondje kan lopen en kan bewegen. Of eventueel nog mantelzorg kan verlenen aan ouders of buren."

Volgens Metting hebben mensen ook behoefte aan een stip op de horizon. "Er worden nu te weinig plannen gemaakt hoe we met corona kunnen leven en vooruit kunnen."

Het kabinet kondigt naar verwachting woensdagmiddag aan dat er op korte termijn een avondklok komt.

Avondklok

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie