Politiek
KRO-NCRV

GroenLinks over CETA: 'Standaarden Europa komen onder druk te staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks over CETA: 'Standaarden Europa komen onder druk te staan'

Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer. GroenLinks is tegen het verdrag. "De standaarden in Europa komen onder druk te staan door dit verdrag", zegt Kamerlid Isabelle Diks in Spraakmakers.

Met de standaarden doelt Diks op de manier waarop onder andere om wordt gegaan met dierenwelzijn en biodiversiteit. Ze geeft daarbij het voorbeeld van de Canadese veehouderij waar zeugen hun leven lang in een stal mogen staan – iets dat in Nederland verboden is.

"Nederlandse boeren hebben miljoenen geïnvesteerd in dierenwelzijn en dan gaan we nu de deuren openzetten voor Canada waar met veel lagere standaarden wordt geproduceerd."

Ongelijk speelveld

Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, ziet het verdrag somber in. "Met dit handelsakkoord wordt een ongelijk speelveld voor de boeren in stand gehouden."

Want hoewel verdrag dicteert dat producten uit en aan Canada moeten voldoen aan dezelfde eisen voor voedselkwaliteit, geldt dat volgens De Jong niet voor de standaarden voor productie. "Wat we hier niet willen, moeten we daar ook niet willen."

Vertrouwen

Het verdrag moet gesloten worden op basis van wederzijds vertrouwen, zegt hoogleraar economie aan de Universiteit Groningen Harry Garretsen. Dat geldt ook voor het dierenwelzijn. "Als je zo'n akkoord aangaat kun je niet alles achter de komma regelen."

Als het akkoord niet wordt gesteund, is Nederland de eerste lidstaat die het akkoord niet ratificeert, terwijl voor uitvoering alle lidstaten het verdrag moeten ratificeren. Het zou niet leidend moeten zijn volgens Garretsen, maar "voor het Nederlands belang in Brussel staan we niet heel machtig als wij als enige tegenstemmen".

Ster advertentie
Ster advertentie