Politiek
KRO-NCRV

Oud-minister Pronk over Suriname: 'We hebben fouten gemaakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Pronk over Suriname: 'We hebben fouten gemaakt'

Oud-minister Jan Pronk erkent voor het eerst dat Nederland fouten heeft gemaakt rond de onafhankelijkheid van Suriname. Pronk was destijds minister van Ontwikkelingssamenwerking. Met name de oprichting en uitrol van het Surinaamse leger zijn verkeerd aangepakt, zegt Pronk ter gelegenheid van de coup die vandaag 40 jaar geleden door 16 onderofficieren werd gepleegd.

Jan Pronk erkent fouten Nederland rondom onafhankelijkheid Suriname

Pronk zegt in Spraakmakers: "De commandant (red: bevelhebber Y. Elstak) is door het Nederlandse ministerie van Defensie Suriname door de strot geduwd. Dat was de verkeerde man op de verkeerde plek. Dat was dus ook een fout."

IJdele man

Elstak wordt in de uitzending omschreven als een ijdele man die in Nederland was uitgerangeerd, geen enkel carrièreperspectief had en in Suriname in conflict kwam met de onderofficieren en officieren in de aansturing van het leger. Dat escaleerde, waardoor er geen ordentelijke overgang van het leger mogelijk was. Die gang van zaken wordt gezien als een aanleiding voor de staatsgreep.

Pronk: "Commandant Elstak heeft vanaf het begin af aan een hele slechte verhouding gehad met de onderofficieren van het Surinaamse leger. Dus we hebben inderdaad fouten gemaakt daarbij. Dit was er een van."

Verantwoordelijkheid

De oud-bewindsman vindt dat Nederland misschien weer een rol zou moeten spelen bij de gigantische schulden van Suriname. "Wij blijven ten gevolge van ons koloniale en slavernijverleden, ten gevolge van de manier waarop wij die constructie hebben mogelijk gemaakt, verantwoordelijkheid houden."

Geen failed State

Zodra er een regering in Suriname is die een beroep zou willen doen op Nederland dan moet je op een andere manier reageren dan de huidige minister van Buitenlandse Zaken Blok, aldus Pronk. Die heeft gezegd dat Suriname een failed state is waar we verder niks mee te maken hebben.

Pronk: "Suriname is geen falende staat, totaal niet. En voor zover Suriname heeft gefaald is het een gevolg van dat Nederlandse koloniale verleden. Ik geloof dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken zijn zaken niet kent."

Ster advertentie
Ster advertentie