Politiek
KRO-NCRV

Kamerlid Pieter Grinwis nieuwe koploper in de ranglijst van meest waardevolle Kamerleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerlid Pieter Grinwis nieuwe koploper in de ranglijst van meest waardevolle Kamerleden

Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, is de nieuwe koploper in de Nationale Politieke Index. Dat werd vandaag bekendgemaakt door initiatiefnemer Frank van Kooten bij 1 op 1. Bij de lancering van de index vorige maand ging Caroline van der Plas (BBB) nog aan kop.

Hoe vervullen Kamerleden hun werkzaamheden?

De Nationale Politieke Index brengt in kaart wat individuele Kamerleden precies doen in het parlement. Er wordt gekeken naar de drie rollen die een Kamerlid heeft: de rol van wetgever, die van controleur van de regering en als volksvertegenwoordiger.

Voor relevante activiteiten krijgt elk Kamerlid een score, gebaseerd op cijfers van de Tweede Kamer zelf. Uiteindelijk wordt aan de hand van de opgetelde scores een lijst samengesteld, die laat zien hoe Kamerleden hun werkzaamheden invullen.

ChristenUnie

Grinwis ziet de koploperspositie als een aanmoediging voor Kamerleden ‘die hun werk ambachtelijk oppakken.’ Daarbij draait het volgens Grinwis om het inzetten van het héle arsenaal aan mogelijkheden dat een Kamerlid tot zijn of haar beschikking heeft. De fractie van Grinwis, de ChristenUnie, doet het opvallend goed. Maar liefst drie Kamerleden van die partij staan in de top 15 van de index.

Sensibiliseren

Met een demissionair kabinet is het volgens Grinwis voor Kamerleden makkelijker om samen te werken, zonder dat je al te zeer beperkt wordt door een coalitie. Op dit moment is er dus de vrijheid om resultaten te boeken.

Op het moment dat de ChristenUnie deelneemt aan een nieuw kabinet, is Grinwis niet van plan om zich ‘laten insnoeren of sensibiliseren’. Hij stelt uitdrukkelijk gericht te zijn op "constructieve kritiek op de inhoud" en niet op "dagelijkse moties van treurnis of wantrouwen" of bij de interruptiemicrofoon "Schande!" roepen. Hij herkent de kritiek van vertrekkend Kamerlid Snels (GroenLinks) dat in de Kamer destructieve politiek de boventoon voert.

Nationale Politieke Index

Met de Nationale Politieke Index wordt gemeten hoe effectief Kamerleden zijn. Iedere maand wordt de tussenstand gepresenteerd aan presentator Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Ster advertentie
Ster advertentie