Politiek
KRO-NCRV

Europese verkiezingen: 'De hardste schreeuwers komen aan het woord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese verkiezingen: 'De hardste schreeuwers komen aan het woord'

Politicoloog André Krouwel zegt dat er bij het debat voor de Europese verkiezingen te veel extreme stemmen aan het woord komen. In Spraakmakers zegt hij dat dit kiezers kan wegjagen. "Zij denken: zulke sterke standpunten heb ik niet."

Krouwel doelt onder andere op het debat van gisteravond tussen FvD-leider Thierry Baudet en premier Mark Rutte. Krouwel, de man achter het kieskompas, ziet dat er heel veel genuanceerde standpunten zijn over Europa die niet aan bod komen in debatten. "Dit brengt het risico met zich mee dat mensen wegblijven om te stemmen."

Zorgen over identiteit Nederland

Naast de genuanceerde meningen, zijn er volgens Krouwel wel veel Nederlanders kiezers die zich wel zorgen over de waarden en identiteit van Nederland, van links tot rechts op het spectrum. Dit blijkt uit de 'EU-test' die vandaag in Trouw staat. Een gedachte zou kunnen zijn dat kiezers daarom naar de stembus gaan, maar dat is volgens Krouwel niet het geval. "Je zou denken dat wanneer een issue relevant wordt, politici erover spreken en er polarisatie plaatsvindt zodat het aantal stemmer groeit."

Opkomst blijft laag

Krouwel verwacht dat ongeveer 55 tot 60 procent van de kiezers thuisblijft. "Het is blijkbaar niet zo dat mensen dan naar de stembus rennen. Zelfs als mensen zich zorgen maken betekent het niet dat ze gaan stemmen of zich verdiepen in de politiek."

Stand.nl: De Europese verkiezingen voelen deze keer echt belangrijk

Ster advertentie
Ster advertentie