Politiek
BNNVARA

D66-fractievoorzitter Paternotte over boerenprotesten: kabinet is niet zichtbaar genoeg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-fractievoorzitter Paternotte over boerenprotesten: kabinet is niet zichtbaar genoeg

Brandstichting op de snelweg, hooibalen en asbest blokkeren de wegen en ongelukken met nietsvermoedende automobilisten. De boerenprotesten worden steeds radicaler. Het loopt totaal uit de hand, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het lijkt volgens Paternotte alsof de boeren gewoon hun gang kunnen gaan en daar moet een einde aan komen. "Het ondermijnt niet alleen het gevoel van veiligheid, maar ook van rechtvaardigheid."

Onzichtbaar kabinet

Premier Rutte en minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) spraken vanochtend hun afkeur uit en roepen op de acties te staken. Dat vindt de D66-voorman helder en goed. "Maar het moet niet bij mooie woorden blijven." Optreden en handhaven moet het kabinet, zegt hij erover. Op de vraag of Paternotte het kabinet zichtbaar genoeg vindt, is hij helder: "Nee, ik verwacht dat zij gezag laten zien. En dat zij het gevoel dat er te weinig wordt opgetreden wegnemen door wel op te treden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan tafel

Ondertussen weigeren de boeren met bemiddelaar Johan Remkes aan tafel te gaan. Hij zou volgens de boeren namelijk niet onafhankelijk genoeg zijn. Maar Remkes vervangen geeft volgens Paternotte het verkeerde signaal af. Ook is het volgens de fractievoorzitter niet logisch: "Remkes heeft eerder met dit soort situaties te maken gehad."

Paternotte vraagt zich wel af of Farmers Defence Force, als ze hebben bijgedragen aan de blokkades en brandstichtingen de afgelopen 24 uur, wel aan tafel hoort te zitten met de overheid. "De premier heeft eerder gezegd niet aan tafel te gaan met dreigboeren, maar met boeren die willen overleggen over hun toekomst. Dat lijkt me een belangrijke lijn om vast te houden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie