Politiek
KRO-NCRV

Burgemeesters blijven aandringen bij kabinet om terrassen te openen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters blijven aandringen bij kabinet om terrassen te openen

"Het besluit is pas genomen als de vergadering is gesloten." Dat zegt burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts over de oproep van burgemeesters om de terrassen te openen bij 1 op 1. Hij hoopt dat het kabinet van gedachte verandert en snel toestemming geeft voor meer mogelijkheden en versoepelingen in de buitenruimte.

Video niet beschikbaar

Met die vergadering doelt Heerts op de ministeriële commissie bestaande uit nauw betrokken kabinetsleden die vandaag vergaderen over de coronamaatregelen. Volgens Heerts zit Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad daar "niet voor niets" bij.

"Op het moment dat er geen beïnvloeding meer zou zijn, dan zou de vergadering via e-mail af kunnen worden afgedaan." Als Bruls alleen maar het besluit mag aanhoren, heeft het volgens Heerts "geen zin" dat hij is toegevoegd aan het overleg.

Volgende week

Wat Heerts en andere burgemeesters betreft moeten de buitenruimtes – onder andere terrassen en attractieparken - beter benut worden. "Beter gereguleerd buiten, dan binnen", luidt zijn credo dan ook. Daarmee refereert hij bijvoorbeeld aan de coronahuisfeestjes.

De burgemeesters willen die openstelling het liefst al volgende week, maar het kabinet ziet dat nog niet zitten. Heerts: "In het tempo zitten we niet op één lijn en daar zit spanning." Hij hoopt dat Bruls ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus vanmiddag nog van gedachten kan doen veranderen.

Sheriff in plaats van burgervader

Want de handhaafbaarheid wordt steeds lastiger. "Wij zeggen tegen het kabinet - en dat zeggen we al geruime tijd - luister ook naar ons." De handhaafbaarheid komt volgens hem dusdanig onder druk te staan dat burgemeesters zich meer een lokale sheriff voelen dan burgervader. Zeker met het mooie weer op komst. "Wij gaan niet elke dag de parken schoonvegen."

Overgrote meerderheid wil openingsplan

Heerts vertelt dat er een "overgrote meerderheid" van de 25 burgemeesters in het beraad achter het zo snel mogelijk bekendmaken van een zogenaamd 'openingsplan' staat. Dit plan moet inzicht geven in wanneer welke maatregel kan worden afgebouwd.

"Dat openingsplan moet samen met de eerder gepresenteerde routekaart richting de zomer, leiden tot een scenario waarbij in een aantal stappen - een stuk of 5 à 6 - we weer teruggaan naar de basismaatregelen."

Verplichte test- en vaccinatiebewijzen

Over de pilots met test- en vaccinatiebewijzen voor de toegang tot bijvoorbeeld pretparken, zegt Heerts: "Een testbewijs gaat heel ver, maar je gaat vrijwillig naar een dierenpark. Als daar voorwaarden aan worden gesteld, vind ik dat in deze tijd ook weer niet heel gek."

Hij hoopt dat als dit nodig blijkt, het maar voor een korte periode is. Heerts verzet zich op voorhand tegen "een soort testpolitie" in publieke ruimten.

Ton Heerts: Burgemeesters blijven aandringen bij kabinet om terrassen te openen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie