Politiek
PowNed

Kaag en Rutte binnenkort nieuwe uitdaging?

foto: ANP REMKO DE WAALfoto: ANP REMKO DE WAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag en Rutte binnenkort nieuwe uitdaging?

Wilma Kieskamp en Petra de Koning zijn de auteurs van de biografieën van de twee belangrijkste politici van dit moment: Mark Rutte en Sigrid Kaag. Maar hoe lang blijven ze nog politici? En wat gaan ze hierna doen? Gaat Rutte echt weer voor de klas staan?

Video niet beschikbaar

Jeugd Rutte en Kaag

Om de politici beter te begrijpen is het interessant om naar hun jeugd te kijken. Kieskamp: "Het zijn denk ik allebei mensen die al vanaf jonge leeftijd met een soort scherpe focus op eigen kracht vooruit gewerkt hebben. Rutte is altijd in Den Haag gebleven, in zijn bekende vertrouwde omgeving. Terwijl Kaag totaal zijn tegenpool is. Zij is op haar 20e vertrokken uit Nederland. En elk jaar moest wel weer iets spannends gebeuren."

Video niet beschikbaar

Rutte heeft al veel dieptepunten overwonnen

De Koning: "Rutte heeft er wel voor gevochten." In 2006 waren er lijsttrekkersverkiezingen in de VVD. Rutte won van Verdonk, waarna Verdonk een lange tijd kritiek op Rutte. Rutte reageerde niet op deze kritiek, uit angst de partij in tweeën te splitsen. Uiteindelijk heeft hij Verdonk uit de fractie gezet nadat ze zijn leiderschap weer ter discussie had gesteld. Dit leidde tot een congres waarbij alle seinen op vertrek stonden voor Rutte, mede door negatieve berichtgeving van De Telegraaf. Toch hield Rutte vol en wilde hij graag een rol spelen in de politiek.

Video niet beschikbaar

Laatste termijn Rutte?

Rutte is nog niet klaar om uit de Nederlandse politiek te stappen. Toch ziet Biden dat wel zitten, de Koning: "Als hij naar de NAVO zou willen gaan als secretaris generaal, dan is die daar welkom. Vrijwel de belangrijkste landen van de NAVO vinden dat een goed idee, Biden voorop. Die vindt dat geweldig. Maar Rutte zegt zelf steeds dat hij dat niet wil, dat hij in Den Haag wil blijven dat hij een dan weer les gaat geven."

Video niet beschikbaar

Kaag heeft altijd een uitdaging nodig

Na de verkiezingsuitslag was het duidelijk volgens Kieskamp: "Hij mocht premier worden en zij kreeg de inhoud." Of Sigrid Kaag blijft, hangt af of er nog iets groots te bereiken is. Ze is geen politicus die simpelweg geïnteresseerd is in het werk zelf en nog een termijn wil. Er moet een hoger doel zijn. De vorige keer was dat het binnenhalen van iets groots via het coalitieakkoord, ondanks dat de coalitie zelf niet beviel. Als ze merkt dat de politieke cultuur in Den Haag te veel om randzaken gaat draaien en te weinig om inhoud, dan bestaat de kans dat ze de Nederlandse politiek verlaat. Kieskamp: "Dan gaat ze internationaal voor de inhoud voor het klimaat en D66."

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 22 april 2023. Met parlementair verslaggever en biograaf van Mark Rutte Petra de Koning, parlementair verslaggever en biograaf van Sigrid Kaag Wilma Kieskamp en recensent bij de Volkskrant, van huis uit wiskundig filosoof, Annette Embrechts. De Man op afstand was volksvertegenwoordiger GroenLinks van Amsterdam Zuid Gregory Edelenbos.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie