Politiek
KRO-NCRV

VVD: 'Desnoods landingsrechten koning van Marokko intrekken'

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: 'Desnoods landingsrechten koning van Marokko intrekken'

Nederland moet harde maatregelen nemen tegen landen die niet meewerken aan het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker in 1 op 1. Ze wil dat het kabinet bijvoorbeeld landingsrechten van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders intrekt, desnoods zelfs van de Marokkaanse koning.

Becker reageert in 1 op 1 op cijfers van de Dienst Terugkeer & Vertrek. Daaruit blijkt dat de afgelopen jaren 10.000 uitgeprocedeerde asielzoekers niet teruggestuurd konden worden, omdat het land van herkomst niet meewerkt.

Ontwikkelingsgeld en landingsrechten

"Ik vind dat de Nederlandse regering zich daar niet bij moet neerleggen", zegt Becker. "Je zou moeten zorgen dat je meer drukmiddelen gaat gebruiken naar deze landen, zoals het hieraan koppelen van ontwikkelingsgeld, het intrekken van landingsrechten of het verstrekken van visa."

In het uiterste geval betekent dat dus dat bijvoorbeeld de koning van Marokko niet meer met zijn vliegtuig mag landen in Nederland. "Ik vind dat je niet moet schuwen om dat te overwegen", zegt Becker.

Het Tweede Kamerlid heeft mondelinge vragen over dit onderwerp gesteld aan de nieuwe staatssecretaris van Justitie & Veiligheid, Ankie Broekers-Knol.

Kritiek op Amsterdam

Bente Becker is ook kritisch op de manier waarop Amsterdam de opvang van ongedocumenteerden wil inrichten. In het regeerakkoord is afgesproken dat alleen asielzoekers die meewerken aan hun vertrek mogen worden opgevangen. Een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, zijn daarvoor aangewezen.

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink weigert echter om mee te werken aan het vertrek van asielzoekers. "Als hij dat zegt, dan is dat in strijd met alle afspraken die we gemaakt hebben", zegt Becker. Ze heeft Kamervragen over over de opvang in Amsterdam gesteld en wil dat Groot Wassink wordt teruggefloten.

Dries over illegalen-opvang in Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie