Politiek
NOS

Besluit over noodfonds EU twee weken uitgesteld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Besluit over noodfonds EU twee weken uitgesteld

Gisteravond kwamen de Europese regeringsleiders bijeen om te praten over een noodfonds voor landen die economisch hard getroffen worden door de coronacrisis. Met name Italië en Spanje zijn hard geraakt en willen steun. Onder andere Nederland en Duitsland willen het plan nog niet. Over twee weken komen de leiders opnieuw bij elkaar.

De meningsverschillen zijn groot. De komende twee weken worden daarom gebruikt om met alternatieve voorstellen te komen. Premier Rutte wil nog niet het noodfonds van honderden miljarden gebruiken, een opstelling die veel kritiek opleverde vanuit zuidelijke landen.

De Franse president Macron voert ondertussen de druk op. In een open brief pleitte hij voor het uitgeven van een Europese corona-obligatie. Daarmee zou de EU als geheel geld kunnen lenen. Ook dat plan vinden Nederland en Duitsland geen goed idee.

De angst is dat de noordelijke landen de lossere begrotingsstijl van zuidelijke landen op deze manier moeten opvangen. Macron kondigde vannacht op Twitter een nieuw "krachtig initiatief" aan, samen met andere landen. Dat volgt in de komende dagen.

Ster advertentie
Ster advertentie