Politiek
KRO-NCRV

Richard de Mos van Code Oranje beticht Rutte van machtsmisbruik

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Richard de Mos van Code Oranje beticht Rutte van machtsmisbruik

"Je ziet nu de verkiezingen in aantocht zijn, dat de heer Rutte goede sier wil maken door te versoepelen." Die conclusie trekt Richard de Mos, lijsttrekker van Code Oranje in 1 op 1.

De partij van De Mos is nieuw en maakt volgens peilingen kans om na de verkiezingen in de Tweede Kamer te komen.

Tenzij

Volgens De Mos had de premier gisteren moeten vermelden dat er een kans is dat op 15 maart de lockdown en de avondklok eraf kunnen. Dan was het namelijk een boodschap met een 'tenzij' geweest. Daarmee had de premier het risico genomen om op 15 maart, als de cijfers het niet toelaten, toch niet te kunnen versoepelen. "Nu houdt hij het goede nieuws in de binnenzak en dat vind ik een slechte zaak."

Machtspolitiek

De Mos spreekt van "machtspolitiek" en hij hekelt de woorden van Rutte toen hij gisteren aangaf dat de contactberoepen weer open mogen omdat die weinig risico op de verspreiding van het virus hebben. "Ik dank u de koekoek. Die mensen hebben maandenlang geen geld verdiend. En die horen nu dat het risico dat zij corona verspreiden wel meevalt?"

De Mos, nu raadslid namens Groep de Mos in Den Haag, riep vanochtend zelf alle gemeenten op om het openen van terrassen en winkels te gedogen. Voorheen was hij wethouder in diezelfde stad, totdat de Rijksrecherche een onderzoek startte naar vermeende corruptie en betrokkenheid van criminele organisaties,

Voorbij links-rechts denken

Zijn huidige partij Code Oranje streeft naar vernieuwing van de democratie. Met meer inspraak, directere vertegenwoordiging en 'ombudspolitiek', zoals De Mos het zelf noemt. De partij heeft geen klassiek verkiezingsprogramma, maar een agenda, gebaseerd op een aantal uitgangspunten.

Daarmee zijn de standpunten, ook van de Tweede Kamerleden die Code Oranje na 17 maart hoopt te leveren, altijd bij te sturen door de burger. Daarmee wil de partij voorbij het links-rechts denken. "Houd daar eens mee op. Ga gewoon met de burger praten."

Dat moet onder meer gebeuren door de 'Doe Mee-app'. "Bij grote onderwerpen die spelen in de maatschappij gaan wij die app inzetten", aldus De Mos. Op de vraag of dit niet een gevalletje 'u vraagt, wij draaien' is, zegt De Mos: "Nou, dat is een heel goed iets! Daar wordt altijd heel laatdunkend over gedaan, maar wij zijn volksvertegenwoordigers en die moeten de wil van het volk volgen."

Richard de Mos (Code Oranje) beticht Rutte van 'machtsmisbruik'

Sven Kockelmann en de lijsttrekkers

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen interviewt Sven Kockelmann dagelijks één van de lijsttrekkers. Te midden van alle verkiezingsdebatten duikt hij in een 1 op 1-gesprek grondig op de inhoud. Van Richard de Mos van Code Oranje tot Mark Rutte van de VVD, ze komen langs in 1Op1.

Ster advertentie
Ster advertentie