Politiek
KRO-NCRV

Blokhuis na schrappen avondklok: 'Laten we alsjeblieft ons verstand gebruiken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis na schrappen avondklok: 'Laten we alsjeblieft ons verstand gebruiken'

"Een hele bijzondere uitspraak." Zo noemt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis bij 1 op 1 de uitspraak van de rechtbank in Den Haag om per direct de avondklok te schrappen.

De avondklok, die 23 januari werd ingesteld, is er niet voor niets benadrukt de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Die klok is niet van kracht om mensen te pesten of zo." Blokhuis kan niet vooruitlopen op de stappen die het kabinet gaat nemen. Wel roept hij iedereen op om "alsjeblieft het verstand te gebruiken" en niet te gaan "hossen in grote kluiten". "Je mag feestvieren, maar wel op gepaste afstand."

Hoger beroep

Het kabinet maakte later deze dinsdag bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter. Daarnaast hoopt de regering middels een spoedappèl nog te regelen dat de avondklok tot de uitspraak van het hoger beroep in stand kan blijven.

De rechtszaak werd aangespannen door de actiegroep Viruswaarheid, die zich fel verzet tegen vrijwel alle coronamaatregelen. Voorman Willem Engel reageerde aan het begin van de 1 op 1-uitzending door te vertellen hoe "blij en opgelucht" hij is. "Ik hoop dat vanavond heel veel feestende mensen de straat op gaan." Het hoger beroep acht Engel "kansloos". De organisatie voert meerdere rechtszaken en hoger beroepen. Onder andere tegen het verbod op demonstreren en het verplicht dragen van mondkapjes.

Werken aan een 'doorbraakje'

Eind vorige week publiceerde Blokhuis een steunpakket voor 'sociaal en mentaal welzijn en leefstijl' van 200 miljoen euro. Met dat geld moeten kwetsbare groepen die bovengemiddeld last hebben van de lockdown en het virus een steuntje in de rug krijgen. Zo is er geld om de toenemende eenzaamheid bij ouderen te bestrijden en wordt er toegewerkt naar mogelijkheden voor jongeren om elkaar weer (veilig) fysiek te ontmoeten.

Als dat laatste lukt, is dat "best wel een doorbraakje in deze hele moeilijke tijd", zegt Blokhuis. Wanneer die plannen werkelijkheid worden is nog onduidelijk. Maar een termijn van meerdere weken is volgens hem het "zwartste scenario". "Ik doe mijn best om het eerder te laten gebeuren."

Is 200 miljoen euro niet relatief weinig in vergelijking met de miljarden euro's die eerder uit de 'diepe zakken' van de minister van Financiën kwamen voor het bedrijfsleven? "Ik vind dat óók een vorm van welzijnsondersteuning. Het biedt mensen de mogelijkheid om hun baan te behouden. En dat comfort is ook een vorm van welzijn."

Blokhuis (VWS) na schrappen avondklok: 'laten we alsjeblieft ons verstand gebruiken'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie