Politiek
EONOS

CDA-afdelingen sturen brandbrief aan partijtop: 'Rutte is niet te vertrouwen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-afdelingen sturen brandbrief aan partijtop: 'Rutte is niet te vertrouwen'

Het CDA moet niet in een volgend kabinet gaan zitten als Mark Rutte aan het hoofd ervan staat. Dat staat in een brandbrief aan het bestuur, die ondertekend is door ongeveer 20 CDA-afdelingen in Nederland. Initiatiefnemer CDA fractievoorzitter in Heerlen, Marco Peters zegt in Langs de Lijn En Omstreken: "Rutte is niet te vertrouwen."

In de brandbrief die ondertekend is door 20 CDA-afdelingen staat dat het CDA klaar is met Rutte. 'Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze neergang van democratische waarden. De geloofwaardigheid van de overheid is onder zijn leiding aangetast. De waarheid is voor hem geen uitgangspunt gebleken, maar een optie.'

"Deze man is niet te vertrouwen", licht Peters de brief toe. "Wij willen werken aan vertrouwen tussen de burger en de overheid. En ons kamerlid Pieter Omtzigt heeft daar een geweldig boek over geschreven, 'Een nieuw sociaal contract'. We vinden dat dat ook de leidraad moet zijn voor ons handelen de komende jaren en het opnieuw uitvinden van het verhaal van het CDA." Hij vindt dat het CDA in de oppositie moet als Rutte toch een kabinet vormt. Alleen als Rutte niet in het kabinet zit, is meeregeren een optie, aldus Peters.

Hoekstra

Peters had ook een opvallende uitspraak over CDA-fractievoorzitter Wopke Hoekstra. Gevraagd wat hij vindt van de rol van Hoekstra bij het achterhouden van gevoelige informatie aan de Tweede Kamer zegt hij: "Ik kan niet namens de andere initiatiefnemers spreken, maar eerlijk gezegd: degene die liegt, die moet verdwijnen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie