Politiek
EO

Gert Jan Segers: 'Niet te hard juichen over koopkracht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gert Jan Segers: 'Niet te hard juichen over koopkracht'

"Er is heel veel scepsis, je moet niet al te hard juichen." In Dit is de Dag erkent ChristenUnie-leider Gert Jan Segers dat Nederlanders de nieuwe positieve koopkrachtcijfers van deze week wantrouwen.

Nederlanders gaan er volgens de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) dit jaar gemiddeld 1,6 procent op vooruit in koopkracht. Vorige maand ontstond grote ophef over de hoogte van de energierekening, maar nu blijkt uit de nieuwste raming dat 96 procent van de Nederlandse huishoudens er toch op vooruit zou gaan.

Twijfel

Eerdere voorspellingen van het kabinet over de energierekening bleken niet te kloppen, omdat er van verouderde cijfers werd uitgegaan. Tegelijkertijd werden door verschillende politieke partijen de betrouwbaarheid van diverse planbureau's in twijfel getrokken. Een slechte zaak volgens Gert Jan Segers: "Blijf ze vertrouwen. Het zijn onze scheidsrechters, anders wordt het chaos."

Maar kan je wel altijd van positieve koopkracht ontwikkelingen uitgaan, als er ook fors geïnvesteerd moet worden in klimaatmaatregelen? Volgens Segers heeft het kabinet nu eenmaal een politieke belofte gedaan. "Je merkt nu wel hoe gewaagd die belofte is."

Gert Jan Segers over koopkracht, waardig ouder worden en Groningen

Ster advertentie
Ster advertentie