Politiek
KRO-NCRV

De kracht van Thierry Baudet? 'Er zijn volksstammen die hem leuk vinden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De kracht van Thierry Baudet? 'Er zijn volksstammen die hem leuk vinden'

Nieuwkomer Forum voor Democratie zou volgens peilingen na vandaag wel eens de tweede partij van het land kunnen zijn. Waarom is de partij zo populair? Drie politiek deskundigen lieten in het Verkiezingsforum van Spraakmakers hun licht schijnen over de partij van Thierry Baudet.


De grootste kracht van Baudet is dat hij zich onderscheidt van zijn collega’s. Dat zegt presentator en journalist Sven Kockelmann. "Hij zegt waar het op staat en is niet politiek correct. Hij heeft iets 'dandy-achtigs' en er zijn hele volksstammen die hem gewoon hartstikke leuk vinden."

Baudet naast de rest

Politiek commentator Kees Boonman sluit zich bij Kockelmann aan. Volgens hem wil Baudet niet bij de Haagse gevestigde orde horen. "Hij straalt uit dat hij anders is dan de rest. Hij houdt zich afzijdig van de anderen."

Hij doet dat volgens Boonman letterlijk en figuurlijk door zich op debatten aan de zijkant op te stellen en niet met de rest van de politici na te 'keuvelen'. Boonman doceert in Leiden en hoort daar van studenten dat ze zich voelen aangetrokken tot de studentikoze uitstraling van Baudet. "Ze vinden hem lekker brutaal."

Politieke zapcultuur

Tubantia-hoofdredacteur Martha Riemersma heeft nog een andere verklaring voor de populariteit van Forum voor Democratie. De partij bestaat vooral uit managers en ondernemers, zegt ze. "Mensen van buiten de Haagse bubbel, die weten wat er leeft in de maatschappij."

Juist die outsiderpositie zorgt voor aandacht, zegt Kees Boonman: "Forum voor Democratie is een nieuwe partij, in de politieke zapcultuur krijgen die aandacht, want de gevestigde partijen zijn vastgeroest. Die vernieuwen niet en bedrijven politiek van de vorige eeuw."

Volgens Boonman zegt de opkomst van Forum voor Democratie dan ook vooral iets over de andere partijen. "Zij zouden ook eens bij zichzelf te rade moeten gaan, waartoe zij op aarde zijn."

Volg het NPO Radio 1 liveblog voor alle ontwikkelingen rond de verkiezingen:

Ster advertentie
Ster advertentie