Politiek
AVROTROS

Pieter Omtzigt kritisch over verdeling van de EU-coronasteun

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt kritisch over verdeling van de EU-coronasteun

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt was kwaad vorige week. De Europese Unie stelde 37 miljard aan coronahulp beschikbaar, zonder echt rekening te houden met welke landen de hulp het hardst nodig hebben, zegt hij in dr Kelder en Co.

Pieter Omtzigt over EU-coronahulp

Het voorstel voor de verdeling van de steun werd unaniem aangenomen. Omtzigt was, naar eigen zeggen, de enige die vragen stelde. "Waarom gaat er van die hulp 7 miljard naar Polen, 5,5 naar Hongarije en nog geen 2 miljard naar Italië? Het lijkt totaal niets te maken te hebben met de ernst van de crisis."
Waarom Marokko 450 miljoen krijgt, terwijl Nederland maar 25 miljoen krijgt? Omtzigt vraagt het zich ten zeerste af. "Ja, we dienen solidair te zijn. Maar wel op basis van waar het ’t hardst nodig is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoekstra en Rutte kregen er nog van langs dat ze niet solidair waren met Italië. "In een gedeelte van Noord-Europa is niet snel genoeg erkend dat Italië écht een groot probleem heeft met het coronavirus", zegt Omtzigt, die zeven jaar in het noorden van Italië gewoond heeft. "Een absolute stress- en panieksituatie." Er vallen nu rake klappen in de economie van Italië, maar ook in die van Spanje.

Klapje

"Wij krijgen ook nog een klapje", zegt dr Kelder. "Bij ons gaan er ook duizenden bedrijven failliet komende tijd als we niet uitkijken."
"Ook als we wél uitkijken, Jort", reageert Omtzigt. "Ik denk dat de komende twee jaar de vliegindustrie en de evenementen-industrie niet zomaar weer naar de normaliteit terugkeren."

Pieter Omtzigt over EU-coronahulp

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie