Politiek
EO

Nieuwe partij Splinter wil vergroenen, maar dan wel zonder windmolens

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe partij Splinter wil vergroenen, maar dan wel zonder windmolens

Splinter, de nieuwe partij van Kamerlid Femke Merel van Kooten, wil dat Nederland inzet op groene energie, maar dan niet via windmolens. Hoe dan wel? "Je kunt grote stappen zetten met besparing, zoals het verduurzamen van woningen, en vervolgens moet je zonnepanelen op daken zetten", zegt ze. Ook wil ze de veestapel flink inkrimpen, zodat er minder CO2-uitstoot is.

Dit zei Van Kooten in het eerste Running Mate Debate op NPO Radio 1, georganiseerd door het programma Dit is de Dag. De oud-Partij voor de Dieren-politica, die nu verkiesbaar is namens de nieuwe partij Splinter, kruiste de degens met Raymond Brood (de nummer 2 van 50PLUS) en Nicki Pouw-Verweij (de nummer 2 van JA21).

Video niet beschikbaar

Windmolens hebben veel nadelen, vindt Van Kooten. Op het land zijn ze slecht voor het uitzicht en op zee verstoren ze het zeeleven. "Je beïnvloedt de zeestromen, blijkt uit onderzoek van Alterra. En het heeft ook invloed op vissen een zeezoogdieren", vindt zij. 50PLUS-kandidaat Raymond Brood vindt windmolens op zee wél een goed idee. "Anders redden we het niet", vindt hij.

Kernenergie

Pouw-Verweij van JA21 ziet de toekomst van de energievoorziening vooral in kernenergie. "Daar is ontzettend veel onderzoek naar gedaan. Het is de meest schone en goedkope energie", stelt Pouw. "Haalbaar en betaalbaar", vindt de voormalige Forum voor Democratie-politica.

Van Kooten vindt kernenergie niet realistisch. "Het duurt jaren om een kerncentrale te bouwen en de vergunningverlening duurt tien jaar. We moeten nú iets doen, we kunnen daar niet op wachten", vindt ze.

Circulaire economie

In milieudiscussie wordt vaak de 'circulaire economie' als stip aan de horizon aangeduid. Het kabinet wil dit in 2050 hebben bereikt. In het 50PLUS-programma staat dat de circulaire economie pas aan het eind van de eeuw moet worden bereikt. Raymond Brood vindt dat zijn eigen programma ook wel wat ambitieuzer mag. "Dan moet het er uiterlijk zijn, maar we willen het veel eerder realiseren", stelt hij.

Running Mate Debates

De hele week organiseert Dit is de Dag debatten met de nummers 2 van partijen. Naast het milieu werd in de eerste editie ook de woningmarkt besproken. Dit is hieronder terug te luisteren.

Video niet beschikbaar

Oplettende luisteraars merkten op dat Femke Merel van Kooten helemaal geen nummer 2 is; ze staat bovenaan de lijst. Dit is het gevolg van redactionele planning.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie