Politiek
WNL

'De VVD zakt naar twee zetels als Rutte verdwijnt, hij moet niet weggaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De VVD zakt naar twee zetels als Rutte verdwijnt, hij moet niet weggaan'

De VVD moet bij de komende verkiezingen opnieuw voor Mark Rutte als lijsttrekker kiezen. Dat zegt publicist en onderneemster Aylin Bilic in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

In 2020 zal bij veel politieke partijen al met een schuin oog worden gekeken naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Of Mark Rutte opnieuw lijsttrekker wordt van zijn partij is onderwerp van discussie. Want wat is de houdbaarheidsdatum van een premier? Opiniemaker Syp Wynia betoogt dat de houdbaarheidsdatum van Rutte zo langzamerhand in zicht is.

"Als premier van Nederland krijgt je na zes, zeven, acht jaar problemen. In Amerika is het niet voor niets dat je als president maar twee termijnen van vier jaar mag hebben. Daarna begint het afbreukrisico." Wynia ziet dat de partijen die vóór het tijdperk-Rutte de premier leverden vaak in zetelaantal ten onder gingen, omdat de politiek leider te lang bleef zitten. Hij doelt op Ruud Lubbers, Wim Kok en Jan-Peter Balkenende.

'VVD gaat zakken zonder Rutte'

Toch vindt Bilic dat Rutte daar niet naar moet kijken en voor minimaal nog een termijn moet gaan. "De VVD zakt naar twee zetels als Rutte verdwijnt, hij moet niet weggaan." Met name de kennis die Rutte in zijn negen jaar als minister-president heeft opgebouwd, zijn volgens Bilic cruciaal. "Hij weet waar hij het over heeft, ook internationaal. Hij is onkreukbaar. Er moet binnenkort een begroting voor de Europese Unie staan. Rutte wordt serieus genomen in Europa. Wie gaat het anders doen?"

Bilic, zelf lid van de VVD, vindt wel dat Rutte zijn partij weer meer kleur moet gaan geven. "De VVD moet veel herkenbaarder worden op thema's als onveiligheid en immigratie. Dat zijn zaken die een gevoel van onveiligheid met zich meebrengen."

Ster advertentie
Ster advertentie