Politiek
NOS

Een 'historische dag' volgens Geert Wilders, het boerkaverbod gaat in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een 'historische dag' volgens Geert Wilders, het boerkaverbod gaat in

Moslima's mogen vanaf vandaag geen gezichtsbedekkende sluier meer dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of in ziekenhuizen. PVV-leider Geert Wilders diende in 2005 een motie in. Nu, 14 jaar later, is de wet van kracht. "Een historische dag", zei Wilders in het NOS Radio 1-Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De wet geldt voor alle gezichtsbedekkende kleding in het openbaar, dus ook voor helmen en maskers. Maar voor Wilders is het toch echt een anti-islam-maatregel. "Nederland is ons land en wij gaan niet zo met vrouwen om. Het hoort niet bij Nederland."

Toch is het nog maar de vraag of het verbod ook streng gehandhaafd wordt. De afgelopen dagen lieten verschillende burgemeesters, buschauffeurs en zorgmedewerkers weten dat zij niemand weigeren. Wilders hoopt toch dat mensen zich aan de wet gaan houden. "We moeten een keer ophouden dat als iets niet politiek correct lijkt dat we de wet niet gaan handhaven."

Het is volgens Wilders echter niet de bedoeling dat mensen meteen voor eigen rechter gaan spelen. Zo verscheen gisteren in het AD een verhaal over hoe mensen burgerarrest kunnen uitvoeren als iemand zich niet aan het boerkaverbod houdt. "De politie moet in eerste instantie handhaven. Maar als dat niet gebeurt, mogen burgers het wel zelf doen."

Geert Wilders noemt het een "historische dag" voor Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie