Politiek
KRO-NCRV

Staatssecretaris Defensie na kritiek Rekenkamer: 'Minimaal 6 miljard extra nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Defensie na kritiek Rekenkamer: 'Minimaal 6 miljard extra nodig'

Defensie heeft fors meer geld nodig om de problemen met vastgoed op orde te brengen. Dat stelt staatssecretaris Barbara Visser bij 1 op 1. Visser reageert op de harde kritiek van de Rekenkamer. Volgens de VVD-bewindsvrouw moet er minimaal 6 miljard euro bij.

De harde kritiek van de Rekenkamer, gebundeld in het 'verantwoordingsonderzoek' dat traditioneel op de derde woensdag van mei is overhandigd aan de Tweede Kamer, liegt er niet om: Defensie heeft gebrekkig zicht op de staat van het eigen vastgoed en er is jarenlang onvoldoende geld vrijgemaakt voor onderhoud. Verder stelde de Rekenkamer in haar gisteren gelanceerde rapportage op 'verantwoordingsdag' vast dat de politieke opdracht aan de krijgsmacht flink uit de pas loopt met het beschikbare budget. Oftewel: de politiek vraagt al jaren te veel van onze krijgsmacht, maar wil er tot nu toe te weinig voor betalen.

Staatssecretaris Visser kijkt er niet van op. "Ik herken de kritiek van de Rekenkamer want ik heb het zelf geconstateerd. We hebben alles al laten inventariseren en daaruit bleek dat er 5 miljard euro is aan achterstanden en 1 miljard nodig om te investeren."

Volgens de staatssecretaris kampt onze Krijgsmacht sowieso met structurele tekorten. Visser erkent dat er zeker 13 tot 17 miljard euro bij moet om de personeelstekorten en problemen met vastgoed, materieel en munitie op te lossen. En dat vergt veel geduld. "Ik zou willen dat ik alles in een keer alles zou kunnen doen. Maar dat gaat niet."

Europees gemiddelde

De staatssecretaris doet daarom een klemmende oproep aan de partijen die uiteindelijk een nieuw kabinet moeten gaan vormen: er moet geld bij. Bij zijn beëdiging vorige maand hamerde Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim erop dat er structureel 4 miljard euro nodig is voor Defensie. Visser is het daar mee eens. "Dan kom je uit op het Europees gemiddelde. Daarmee kunnen we invulling geven aan de problemen die er zijn."

Met het huidige budget schiet de krijgsmacht in elk geval op alle fronten tekort. "We hebben de grondwettelijke taak om het Koninkrijk der Nederlanden te beschermen. We hebben de taak om bijstand te geven als burgemeesters daar om vragen. Daar zijn we nu niet toe in staat", aldus Visser.

Ze heeft goede hoop dat het geld er uiteindelijk wel gaat komen. "In Kamerdebatten is er veel betrokkenheid. De partijen willen dat het beter wordt voor onze mensen. Ik roep ze dan ook op om tijdens de formatie die woorden in daden om te zetten."

Kroatische familie

De kans is overigens zeer groot dat er een nieuwe regering komt zonder Visser. Tenminste, als het aan de VVD-politica ligt. "Ik denk dat ik iets buiten de politiek ga doen. Het was een bewuste keuze om niet op de lijst voor de Tweede Kamer te staan."

Zodra zij het staatssecretarisschap kan overdragen, wil zij de banden met haar Kroatische familie fors aanhalen en eindelijk de tijd nemen om op bezoek gaan naar Kroatië. Tegelijkertijd wil Visser Den Haag niet helemaal uit haar agenda strepen. "Ik sluit niets uit in het leven. Ik heb geen idee wat de wereld gaat brengen."

Tot die tijd blijft Barbara Visser zich nog op volle kracht inzetten voor de krijgsmacht. "Ik doe dit werk nu nog met veel plezier. Overal waar ik kom ga ik een pleidooi houden dat er meer geld nodig is voor Defensie."

staatssecretaris Defensie: minimaal 6 miljard extra nodig voor vastgoed

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie