Politiek

Nationale ombudsman: 'Systeem van wantrouwen bij de overheid moet op de helling'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationale ombudsman: 'Systeem van wantrouwen bij de overheid moet op de helling'

Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen laat de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst zien dat wantrouwen van de overheid in de burgers voorop staat. "Dat systeem moet op de helling", zegt hij in Spraakmakers. "De overheid moet burgers anders gaan behandelen."

"Er zijn veel burgers de dupe geworden van fraudedenken bij de overheid", zegt Van Zutphen. Volgens de ombudsman is dit jarenlang opgebouwd door steeds meer wetten en regels te maken waarbij wantrouwen voorop staat. "Als er een fout werd gemaakt kwam er nog meer controle."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Parlementaire enquête

Een parlementaire enquête is niet de oplossing op korte termijn, denkt Van Zutphen. Het roer moet acuut om bij Toeslagen en bij de Belastingdienst. Daarbij helpt een dik rapport niet direct.

Volgens hem moeten politici - ministers en staatssecretarissen - uitstralen dat ze weer vertrouwen in burgers hebben. "Vanuit mijn positie als ombudsman, moeten we vandaag beginnen. Misschien met een parlementaire enquête, maar vooral door mensen anders te behandelen."

Ster advertentie
Ster advertentie