Politiek
WNL

Henk Kamp: 'Parlement moet kritisch zijn op kabinet, maar wel constructief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Kamp: 'Parlement moet kritisch zijn op kabinet, maar wel constructief'

Informateur Herman Tjeenk Willink pleit in zijn eindrapport onder andere voor een nieuwe bestuurscultuur. Oud-verkenner en voormalig VVD-minister Henk Kamp sluit zich bij die oproep aan. Het parlement moet volgens hem constructief kritisch zijn op het kabinet, zo zegt hij in WNL Op Zaterdag.

Zo'n bestuurscultuur houdt in "dat je vertrouwen hebt in elkaar, en niet voortdurend uit bent op afrekenen", zegt Kamp. "Je moet mensen de gelegenheid geven om fouten te herstellen." Zo'n bestuurscultuur met vertrouwen is volgens Kamp nu nog ver weg.

"Als je het debat deze week zag in de Kamer, en je hoort wat Wilders allemaal uitkraamt, dan vind ik dat schokkend. Al die super negatieve kwalificaties die bewindspersonen om de oren krijgen, dat is een voorbeeld van oude politiek waar we niet verder mee komen."

'Dit moet veranderen'

Politici zijn vooral goed in uitleggen waarom anderen het altijd verkeerd hebben, zegt Kamp. "Alleen zij hebben het goed. Als je bij de oppositie hoort, dan ben je altijd tegen datgene waar het kabinet mee komt. Als je tot de coalitie behoort, verdedig je waar het kabinet mee komt. Dat moet veranderen."

"Het hele parlement moet kritisch zijn op het kabinet, maar wel constructief kritisch", zegt Kamp. "Je moet er goed naar luisteren, kijken en over nadenken. Dat er dan wat accentverschillen liggen, dat snap ik heel goed. Maar je moet je bewust zijn van je verantwoordelijkheid. Je moet begrijpen dat het kabinet er zit omdat ze het vertrouwen hebben van het parlement."

Verder stoort Kamp zich aan de beledigingen die volgens hem steeds vaker te horen zijn in de Tweede Kamer. "Wat je de laatste jaren ziet is dat er grote woorden worden gebruikt. Narcisten, maffiabende, zo gaat het maar door. Wat je maar kunt bedenken aan beledigingen wordt het debat ingegooid. Ik hoop dat dat verandert."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie