Politiek
WNL

GroenLinks en PvdA brengen kabinet nu al in het nauw: nee tegen woon- en landbouwbegroting

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks en PvdA brengen kabinet nu al in het nauw: nee tegen woon- en landbouwbegroting

Jesse Klaver, die gisteren zijn progressieve coalitieakkoord presenteerde met Lilianne Ploumen, bezorgt het demissionair kabinet een lastige middag. De linkse oppositiepartners zijn niet van plan om de begrotingsvoorstellen voor wonen en landbouw te steunen. Dat zei de GroenLinks-leider vanochtend in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Van obstructiegedrag is geenszins sprake als het aan Jesse Klaver ligt. "Er is sprake van stilstand, dus er gebeurt al niets." De woonbegroting die de Tweede Kamer vandaag zal behandelen, getuigt volgens hem van oude politiek. "De meerderheid van de Kamer wil af van de verhuurdersheffing en dat zijn de formerende partijen volgens het treindocument ook van plan. Waarom zouden we dat nu niet voor komend jaar met elkaar regelen?"

Maar daar wil het demissionair kabinet op dit moment niet aan en dat werpt Klaver verre van zich. "Als er niets gebeurt, stemmen wij ook niet voor. We moeten nu doorpakken." Hetzelfde geldt voor de landbouwbegroting die vandaag in stemming wordt gebracht. "Het kabinet heeft geen extra geld vrijgemaakt voor de aanpak van stikstof en dus kunnen wij niet instemmen", stelt Klaver.

Hij spreekt ook namens de Partij van de Arbeid, die beide begrotingen ook niet zal steunen. Het is een teken aan de wand, wat de twee linkse partijen betreft. "We zullen als coalitie optreden en het regeerakkoord beoordelen aan de hand van de vijftien punten in ons eigen akkoord." De GroenLinks-leider benadrukt dat de twee fracties op die vijftien thema’s hetzelfde zullen stemmen. "Over de onderwerpen waar we geen afspraken over hebben gemaakt, zal best eens anders gestemd worden."

Sven op 1 - 07 Dec 2021, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie