Netwerkbedrijf Alliander ziet klimaatminister Sophie Hermans windenergie terugschroeven: 'Niet wat Nederland nodig heeft'
- Nieuws
- Netwerkbedrijf Alliander ziet klimaatminister Sophie Hermans windenergie terugschroeven: 'Niet wat Nederland nodig heeft'
Het overvolle stroomnet is een van de grootste problemen waar Nederland op dit moment tegenaan loopt. Demissionair minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans stuurde desondanks afgelopen week een brief naar de Kamer die de ambitie voor windparken op zee behoorlijk terugschroefde. Maarten Otto, CEO van elektriciteitsbedrijf Alliander, hield gemengde gevoelens over aan de brief van Hermans.
Maarten Otto (Netbeheer Nederland): 'File op elektriciteitsnet voorlopig niet opgelost' (21 juli 2025) - Sven op 1
"Aan de ene kant is het een antwoord op de huidige situatie en tegelijkertijd denk ik niet wat we nodig hebben in Nederland", stelt Otto, die niet overvallen was door de brief, in radioprogramma Sven op 1 - Zomereditie. "Wij waren al goed in contact met de minister en wisten dat ze dit wilde doen. Tegelijkertijd zijn we ook met haar in gesprek over wat er nodig is om wel te versnellen, vast te houden en koers te houden."
Video niet beschikbaar
Door overbelasting van het stroomnet komt de energietransitie in de knel. Bedrijven kunnen hun verduurzamingsplannen lastig uitvoeren, waardoor ze vastlopen in de eisen die vanuit het klimaatbeleid worden gesteld. Ook de bouw van nieuwe woonwijken loopt vertraging op, omdat er simpelweg geen ruimte is om ze aan te sluiten op het overvolle elektriciteitsnet. Desondanks wil Hermans van 50 naar 30 tot 40 gigawatt voor windparken op zee.
Kip-ei-discussie
Hermans schrijft dat het uitstel komt omdat bedrijven de industrie langzamer verduurzamen en fabrieken langer op fossiele brandstof zitten. "Het is een kip-ei-discussie", beaamt Otto. "Die moet worden doorbroken. Daarom zeggen wij met eigenlijk iedereen die in deze energieketen zit: zorg er nou voor dat je koers houdt, dat je stabiel overheidsbeleid hebt waardoor we investeringszekerheid kunnen bieden, dat mensen weten waar ze aan toe zijn en vanuit daar de oplossing kunnen vinden."
Video niet beschikbaar
De energieprijzen zijn in Nederland relatief hoog: twee keer zo hoog als in Duitsland en tweederde hoger dan in Frankrijk. "De nettarieven weerspiegelen de investeringen die we te doen hebben in het energiesysteem", zegt Otto. "Dat gaat onder andere over elektriciteitsnetten. Daar kunnen we niks aan doen, want dat zijn investeringen die we moeten doen en die betalen we met z'n allen. In andere landen zie je dat de overheid daar andere keuzes in maakt. Keuzes die zorgen voor een gelijk speelveld, ik denk dat dat heel belangrijk is."
Brief terug
Otto schreef een brief terug aan alle fractievoorzitters. "Daarin hebben we duidelijk gemaakt dat dit een politiek standpunt is van de minister. Zij maakt op basis van alle afwegingen een keuze. Dat is haar voorstel. Wij laten zien - juist in deze periode - als je overweegt om aanpassingen te doen, dan heb je over deze zeven punten die in de brief staan na te denken. We moeten volle bak doorgaan."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.