Politiek
WNL

Moet er wel of geen Europees leger komen? 'Met al die verschillende culturen is dat onhaalbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet er wel of geen Europees leger komen? 'Met al die verschillende culturen is dat onhaalbaar'

Met de nieuwe verkiezingen voor het Europees Parlement in aantocht ligt ook de vraag op tafel of er een Europees leger moet komen. "Met al die verschillende culturen is dat onhaalbaar", zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De vraag naar een Europees leger wordt luider met het mogelijke scenario dat Donald Trump opnieuw de president van de Verenigde Staten wordt. Het is algemeen bekend dat Trump geen groot voorstander is van de NAVO. Misschien trekt hij wel de stekker eruit.

Europees leger

Berendsen spreekt liever niet over de woorden 'Europees leger'. "Dat zou namelijk impliceren dat wij allerlei nationaliteiten in divisies stoppen en daarmee het slagveld opgaan. Dat is onhaalbaar", zegt Berendsen. Dat heeft volgens hem te maken met allerlei verschillende talen en culturen binnen de Europese Unie. "De communicatie is totaal anders. Als je het slagveld opgaat moet je op elkaar kunnen vertrouwen."

Daarnaast wil Berendsen het besluit bij de Nederlandse Tweede Kamer laten over wie wordt uitgezonden naar welk oorlogsgebied.

'Enorme opdracht'

Berendsen erkent wel dat er een "enorme opdracht" op tafel ligt. "We zijn volstrekt afhankelijk van de Verenigde Staten als het gaat om onze bescherming en veiligheid." De Europarlementariër stelt voor om veel meer te kijken naar gezamenlijke inkoop, ontwikkeling van slagkracht of munitieproductie. "We moeten daar veel stappen in zetten."

"Op veel fronten hebben wij meer Europese samenwerking nodig. Ook op Defensie", vult GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zijn collega aan. "Wat je Europees vooral ziet, is dat wij gigantisch slecht samenwerken en veel geld verspillen, omdat wij allemaal voor onszelf proberen een leger op touw te houden."

Eurocommissaris Defensie

Is er dan een Eurocommissaris Defensie nodig om alles in goede banen te leiden? "We moeten eerst ervoor zorgen dat er een Europese strategie op Defensie komt, want die hebben we op dit moment niet", antwoordt Eickhout.

"Het CDA heeft in het verkiezingsprogramma staan: Eurocommissaris Defensie en een Europese Veiligheidsraad, waarbij je met de Europese regeringsleiders samenzit. Plus het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, om samen slagkracht te ontwikkelen."

Moet er wel of geen Europees leger? 'Met al die verschillende culturen is dat onhaalbaar' (29 januari 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie