Binnenland
WNL

Staatssecretaris Defensie: keuze voor nieuwe onderzeeërs valt half maart

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Defensie: keuze voor nieuwe onderzeeërs valt half maart

Het demissionaire kabinet neemt "half maart" het besluit welke partij de nieuwe onderzeeboten voor Defensie mag gaan maken. "We hebben wat vertraging, maar de kogel gaat half maart door de kerk", zegt verantwoordelijk staatssecretaris Christophe van der Maat in het radioprogramma Sven Op 1.

Er zijn drie partijen in de race om de miljardenorder van de krijgsmacht in de wacht te slepen: Naval Group, Saab Kockums en ThyssenKrupp Marine Systems. De tweede partij, Saab Kockums, werkt samen met de Nederlandse marinebouwer Damen.

Het is geen geheim dat Defensie meer wil gaan samenwerken met de Nederlandse maritieme sector, maar Van der Maat wil niet zeggen of dat ook voor onderzeeboten gaat gelden. "Het besluit is echt nog niet genomen. De totale marinevloot wordt vervangen. We gaan voor zo veel mogelijk Nederlandse productie waar dat kan, maar het wordt niet allemaal 100 procent Nederlands."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Personeelsbestand

Naast achterstallig materieel kampt Defensie ook al jaren met forse personeelstekorten en doen ze allerlei pogingen om die vacatures te vullen. "Het vullen daarvan gaat goed, maar moet echt nog veel beter", zegt Van der Maat. "We hebben nog ruimte voor meer groei en ik zou graag zien dat dat harder en sneller gaat".

Verplichte enquête

Een hulpmiddel is volgens hem een 'verplichte enquête' naar Scandinavisch voorbeeld. Daarbij valt voor elke 17-jarige een vragenlijst op de mat, die verplicht ondertekend retour moet komen. "Persoonlijk ben ik daar voorstander van. Ik hoop vanavond in overleg met de Tweede Kamer groen licht te krijgen om dit voorstel om te gaan zetten in wetgeving, zodat het klaarligt voor het nieuwe kabinet", aldus de staatssecretaris.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie