Politiek
AVROTROS

Politiek wordt een spel van bekende Nederlanders

foto: Frans Timmermans /CCfoto: Frans Timmermans /CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek wordt een spel van bekende Nederlanders

Bekendheid is troef in de politiek, het is een mogelijke conclusie van de verkiezingen van afgelopen donderdag. Toch is er meer dan het Timmermans-effect. "De andere partijen zijn te laat begonnen en hebben hun kandidaten nul profiel meegegeven", zegt campagnestrateeg Bianca Pander van BKB in dr Kelder en Co.

{podcast audio="100280" caption="Jortcast #125 Kiezen, het blijft een keuze" }

Dr Kelder besprak de turbulente politieke week met historicus dr. Geerten Waling en Bianca Pander, campagnestrateeg bij BKB. "De politiek wordt steeds persoonlijker", stelt Waling. "Een partij wordt steeds sterker vertegenwoordigd door één persoon en niet door een partijprogramma dat mensen lezen en waar ze in geloven. Tegelijkertijd zie je dat de mensen die onder de top staan ook steeds meer een eigen karakter krijgen. Ik vind dat een goede ontwikkeling in de politiek.”

Het Timmermans-effect

Toch is bekendheid geen garantie voor succes. Neem bijvoorbeeld PVV-leider Geert Wilders. Waling: "die is ook best bekend maar heeft waarschijnlijk helemaal geen zetel. Dus het gaat ook niet altijd op dat bekendheid troef is. Bij de SP en de PVV zijn de kiezers gewoon thuisgebleven, dan kun je campagne voeren wat je wilt".

"Het is gedeeltelijk waar dat het Timmermans-effect er was omdat hij het bekendste was", zegt Pander. "Maar ik denk dat andere partijen ook te laat zijn begonnen met de campagnes. Ze hebben heel erg bewust gekozen om de verkiezingen voor de Provinciale Staten voorrang te geven en de Eerste Kamer veel belangrijker te maken. Ze hebben ook niet gewerkt aan de profielen van hun EU-kandidaten, gewoon nul. En de partijen zijn veel te lang sceptisch geweest over Europa."

Jortcast

{podcast audio="100280" caption="#125 Kiezen het blijft een keuze" }

Gebrek aan urgentie

"Het geld was ook op", oppert dr Kelder. "Het geld was op. Maar", nuanceert Pander, "je had het vooraf ook anders kunnen verdelen. Ze vinden het gewoon niet belangrijk genoeg." Dat gebrek aan urgentie heeft de politieke campagnes in ieder geval geen goed gedaan. De winst van de PvdA is voortgekomen uit meer dan alleen het feit dat Timmermans de meest bekende kandidaat was.

Ster advertentie
Ster advertentie