Naar homepage
Politiek

Kaag: 'Neem meer kritische afstand tot crisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag: 'Neem meer kritische afstand tot crisis'

D66 zal er vanmiddag in het Catshuis weer de nadruk op leggen: er moeten meer vrijheden komen voor mensen die zijn gevaccineerd of die met een sneltest kunnen aantonen dat zijn geen corona hebben. "We moeten meer kritische afstand bewaren tot de crisis", bepleit lijsttrekker Sigrid Kaag in dr Kelder en Co.

Lockdown-verslaving

"Ik hoop dat het een spannende vergadering wordt", zegt Kaag. "Ik hoop dat we het kunnen hebben over mijn voorstel. Dat andere partijen de politieke wil willen tonen om te kijken of we met een vaccinatiebewijs of een negatieve sneltest de samenleving weer een beetje open kunnen gooien."

"Zitten we in een lockdown-verslaving, zoals Rob Jetten beweert?", wil Jort Kelder weten. "Rob kiest een wat hippere bewoording dan ik, maar waar het mij om gaat is dat we een kritische afstand tot de crisis bewaren en kijken hoe we er beter uit kunnen komen. Als je er te dicht op blijft zitten, zie je vaak het einde van de tunnel niet", zegt Kaag.

Daarmee speelt ze eigenlijk de bal naar de rest van de demissionaire kabinet, dat dus volgens Kaag te dicht op de crisis zit en daardoor niet meer kan denken in mogelijkheden. "Met een vaccinatiebewijs of een negatieve sneltest kunnen we meer gaan genieten van de vrijheid."

Vaccinatiebewijs

"Wat ga je doen als het kabinet niet omgaat?", wil Jort Kelder weten. "Jullie zijn al demissionair dus aftreden gaat niet, worden jullie dan een beetje baldadiger? Ik vind het wel een beetje een late roeping namelijk, we hadden deze discussie natuurlijk ook al in oktober kunnen voeren?”, vervolgt hij.

"Dat klopt", beaamt Kaag, "maar toen zaten we nog in een andere fase en hadden we niet door dat de tweede golf er aankwam en dat er zelfs een derde golf zou komen. Het is een late roeping, maar beter laat dan nooit. We zijn in ieder geval de enigen dus dat toont wel aan hoe de anderen er in zitten", zegt Kaag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie