Politiek
KRO-NCRV

Gaat Rutte door? 'Het is onvermijdelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat Rutte door? 'Het is onvermijdelijk'

"Als ik nu zou moeten kiezen, ga ik door", dat zei Mark Rutte gisteravond in de talkshow Op1. Toch gaf hij aan nog niet zeker te weten of hij zich voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen weer beschikbaar stelt als lijsttrekker. Kees Boonman denkt zeker dat hij doorgaat. "Noem mij iemand anders? Het is een onvermijdelijk iets."

"Het gaat toch om een beslissing voor weer ongeveer vijf jaar van mijn leven. Daar mag je dan wel wat langer bij stil staan dan een kwispelende labrador", aldus Rutte.

"Ik verwacht dat hij zeker doorgaat en de VVD zal wel gek zijn als ze gaan rondneuzen", zegt politiek journalist Kees Boonman. Bovendien zijn er volgens hem weinig alternatieven binnen de partij, die nu de grootste is in de peilingen. "Binnen de VVD is er geen geschikte andere kandidaat en concurrent voor Rutte."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Al lang besloten'

VVD-coryfee Ed Nijpels is ervan overtuigd dat Rutte al lang heeft besloten dat hij doorgaat. Hij denkt dat hij dit uit tactisch oogpunt nog even 'boven de markt' laat hangen.

Nijpels denkt dat Rutte de komende periode beschikbaar is, maar kijkt ook uit naar de toekomstige VVD-leider. "Er zijn een aantal jonge vrouwen binnen de VVD, die buitengewoon aantrekkelijk kunnen zijn", als lijsttrekker.

Vakmanschap

Want als Rutte zich weer beschikbaar stelt als lijsttrekker van de VVD wordt hij hoogstwaarschijnlijk nog een termijn minister-president. De VVD is met 40 zetels verreweg de grootste partij in peilingen. Ook Rutte zelf is ongekend populair door zijn leiderschap tijdens de corona-crisis.

Oud-D66-leider Jan Terlouw prijst Rutte om zijn vakmanschap. Hij ziet het plezier van Rutte en noemt hem een vakman die er goed voorstaat in de peilingen.

Toch zou hij het heel fris vinden als er eens "wat anders" zou gebeuren. Hoewel D66 veel lager in de peiling staat, zou hij natuurlijk graag Sigrid Kaag als nieuwe premier zien.

Visie bij partijen

In aanloop naar de verkiezingen mist Terlouw bij de VVD, maar ook bij andere grote partijen, een visie voor de toekomst. "Hoe kun je over politiek praten zonder het woord 'klimaat' te noemen?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waar Terlouw Rutte een specialist noemt in het sluiten van compromissen, mist journalist en columnist Hasna El Maroudi juist dat Rutte mensen met elkaar verbindt.

"Het is voor de toekomst goed als we iemand krijgen die echt alle bevolkingsgroepen meekrijgt." Ze vindt vooral het optreden van Rutte bij vraagstukken over racisme en uitsluiting tegenvallen, ook al nodigt hij mensen uit in het Catshuis om erover te komen praten. "Ik heb bij Rutte vaak het gevoel dat het een doekje voor het bloeden is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie