Politiek
AVROTROS

Mathieu Segers: 'We hebben behoefte aan moreel leiderschap'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Mathieu Segers: 'We hebben behoefte aan moreel leiderschap'

"Politici moeten explicieter zijn in wat ze wel en niet acceptabel vinden", vertelt Mathieu Segers, politicoloog, historicus en hoogleraar Europese geschiedenis en integratie in MISCHA!. "Als je zegt dat je met pijn in de ogen naar de problemen rond asielopvang kijkt, en tegelijkertijd het beleid blijft steunen, dan zal er niks veranderen. Dat is problematisch, want daardoor worden woorden minder geloofwaardig."

#225 - Mathieu Segers - MISCHA!

Politici die zich aan hun woord houden zijn populair, ziet Segers. "Bij Poetin is de consistentie tussen woorden en daden vrij groot, en zijn geloofwaardigheid daarom ook. In zijn eigen land én internationaal. We praten er nu in theorie over, maar woorden en daden met elkaar in lijn brengen is een waanzinnige opgave."

Zelfbeeld van Nederland

Dan naar eigen land. Segers: "Rutte is de verpersoonlijking van het Nederlandse standpunt vanwege zijn functie. Hij is dus ook een soort afspiegeling van wat wij als samenleving vinden: de koers die hij uitdraagt hebben wij als samenleving in meerderheid of ieder geval met met voldoende ondersteund."

Segers verwijst naar de toeslagenaffaire, de mensenrechten in asielzoekerscentra, de situatie van arbeidsmigranten in agribedrijven. Segers: "Nederland draagt uit een voorvechter te zijn van mensenrechten, maar als je naar deze praktijken kijkt, dan is dat het teken dat de wal het schip aan het keren is. Dat de ethische problemen niet alleen naar de achtergrond gedrukt worden maar ook verwaarloosd zijn, en dat ondergraaft nu het zelfbeeld van Nederland."

Moreel leiderschap

Volgens Segers is er behoefte aan moreel leiderschap. "Dat wordt nu gezien als iets belemmerends. We zitten in een praktische wereld met berekeningen en transacties. Als de plussen overheersen is dat goed gedrag, als de minnen overheersen niet. Maar dat is een heel beperkte manier van kijken naar goed en fout. Soms gaat het niet over wat goed en fout is in normatieve zin. Soms gaat het niet over een berekening."

#225 - Mathieu Segers - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie