Politiek
KRO-NCRV

Ouderenbond: 'Stemmen per post is nodeloos ingewikkeld gemaakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderenbond: 'Stemmen per post is nodeloos ingewikkeld gemaakt'

Is het stemmen per post een mislukt 'experiment' nu blijkt dat er bij 7 tot 8 procent iets misgaat? "Voor veel ouderen is het een uitkomst, maar het is ook nodeloos ingewikkeld gemaakt", zegt Ewald van Kouwen van de ouderenbond bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Normaliter ligt de foutmarge bij stemmen rond de 0,3 procent in Nederland. Bij het stemmen per post bleek dat percentage veel hoger te liggen; vaak zaten de stempas en het stembiljet samen in een envelop. Dat zou het stemgeheim verhinderen. Minister Ollongren maakte vanmorgen bekend dat deze ongeldige stemmen tóch gaan meetellen.

'Nodeloos ingewikkeld'

"De fout is dat je meerdere enveloppen krijgt. Dat is met goede intenties bedacht omdat stemmen geheim moeten blijven", zegt Eward van Kouwen van ouderenbond ANBO. "We zien dat nu fout gaan en het is niet nodig. Met 37 partijen is het stemformulier enorm. Als je dat dichtvouwt tot het in de envelop past, kun je al niet meer zien waarop er gestemd is."

Volgens Van Kouwen is het stemmen per post enerzijds een uitkomst voor ouderen. De procedure is echter te ingewikkeld gemaakt. "We hebben de beelden gezien van Jan Terlouw op televisie. Die deed het ook verkeerd en dat is toch niet de domste oudere van Nederland."

Nachtje over slapen

Oudere luisteraars van Spraakmakers vertellen juist blij te zijn met de mogelijkheid om per post te kunnen stemmen. Theo van Zelm (77) stemde per post en vond het niet zo ingewikkeld. "Ik heb het gedaan volgens het voorschrift. Toen heb ik het open laten liggen, ben ik gaan slapen en heb ik het de dag erna nog eens nagelopen en toen pas op de bus gedaan."

"Als je tien jaar ouder bent, kan het wat lastiger worden", zegt Van Zelm. Toch hoopt hij dat het stemmen per post ook bij de volgende verkiezingen mogelijk wordt gemaakt.

Te kleine envelop

"Een ding is zeker: de envelop is te klein", vertelt luisteraar van Anneke (78). "Verder was het geweldig. Het is zo goed uitgelegd, zelfs met plaatjes. Je moet het even rustig lezen, stap voor stap en dan gaat er niks mis."

Stand.nl: Stemmen per post is niet voor herhaling vatbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie