Politiek

Omtzigt (CDA): Groningen-scenario dreigt voor gedupeerde ouders toeslagenaffaire

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omtzigt (CDA): Groningen-scenario dreigt voor gedupeerde ouders toeslagenaffaire

Voor gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire bij de belastingdienst ‘dreigt een Groningen-scenario’, waarin mensen in een moeras verzanden. Dat stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in het radioprogramma 1op1. Hij wil snel duidelijkheid voor ouders die nu in de knel komen.


Het CDA-Kamerlid Omtzigt, die zich samen met SP-collega Renkse Leijten vastbijt in dit dossier, gaat vanmiddag ‘heel strijdbaar’ het debat in, met verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen. “Ik wil totale openheid en extra maatregelen voor de mensen die dusdanig klem zitten dat ze nergens heen kunnen.”

RTL en Trouw berichtten woensdagavond dat ‘schrijnende gevallen’, zo’n 400 tot 500 gezinnen, nog maanden in de kou zullen staan. De terugbetalingen zullen nog wel even op zich laten wachten, door personeelstekort en vrees voor precedentwerking. “De Belastingdienst overschrijdt het tijdspad dat aan de Kamer is voorgespiegeld”, vindt Omtzigt.

Het steekt Omtzigt vooral dat consultancybureau Deloitte deze zomer is ingehuurd ‘voor twee miljoen euro’, terwijl er tot nu aan ouders ‘nog geen miljoen is uitgekeerd’. Bovendien zijn er 400 ambtenaren aangenomen voor deze zaak, en die krijgen ook allemaal salaris. “Dit is totaal gekmakend."

Gedupeerde ouders overhandigen vanmiddag een manifest aan Tweede Kamerleden. ‘We voelen ons genaaid’, staat daarin te lezen. “Een krachtterm die ik goed begrijp, al maanden”, stelt Omtzigt, “ik ben benieuwd of premier Rutte weer met de ouders in gesprek wil gaan.”

Omtzigt ‘wacht op uitleg’ verkiezingsuitslag

Zes CDA-leden zeggen dat ze op iemand anders hebben gestemd dan werd geregistreerd bij de recente lijsttrekkersverkiezingen van de partij. Dat schrijft dagblad Trouw afgelopen week. De notaris vond geen fouten in het stemsysteem.

Een van de klagers bleek de vrouw van Pieter Omtzigt. Zij kreeg een mailtje met: ‘Hartelijk dank voor uw stem op Hugo de Jonge.’ Omtzigt wil desgevraagd ‘geen commentaar’ geven aan 1op1-presentator Twan Huys.

“Daar moet u voor bij het partijbureau zijn. Ze hebben gezegd dat er een stuk over is, dus ik ben heel benieuwd wat daar in staat.” Om te vervolgen: “Ik ga er vanuit dat er een sluitende uitleg is, anders had ik na de verkiezingen totaal anders gereageerd.”

Omtzigt verzekert bovendien dat hij, of zijn vrouw, dit bericht niet naar buiten heeft gebracht.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie