Politiek
BNNVARA

Gehaktdag in de kamer: kan het kabinet de financiële uitgaven verantwoorden?

  1. Nieuwschevron right
  2. Gehaktdag in de kamer: kan het kabinet de financiële uitgaven verantwoorden?

De derde woensdag van mei, dit jaar op de 18e, is traditiegetrouw verantwoordingsdag - ook wel gehaktdag - in de Tweede Kamer. Het is de dag waarop het kabinet verantwoording moet afleggen aan de Tweede Kamer over de uitgaven over het afgelopen anderhalf jaar. Al deze uitgaven staan in dikke rapporten geschreven door de Algemene Rekenkamer. Toch is er altijd maar weinig aandacht voor deze dag, maar waarom is dat? In Vroeg! schoof politiek redacteur van De Nieuws BV Joost Bekendam aan om vooruit te blikken op deze dag.

Gehaktdag van een demissionair beleid

Deze editie van gehaktdag is anders omdat dat er bijna nog nooit zo lang een demissionair kabinet regeerde. Bekendam is dan ook erg nieuwsgierig om te zien in hoeverre dit invloed heeft gehad op de financiële uitgaven: “Ik kan me voorstellen dat eventuele uitgaven vooruit zijn geschoven totdat de formatie voorbij was. Ook heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport mede door de coronacrisis erg veel geld uitgegeven. Daarnaast is het ook de eerste gehaktdag van de nieuwe Minister van Financiën, Sigrid Kaag. Hoe gaat zij het doen? “Ze staat niet bekend als een echte boekhouder,” vindt Bekendam, "Ik weet niet wat ik van haar kan verwachten en op wat voor manier ze verschilt van haar voorganger, Wopke Hoekstra."

Geschiedenis

De gewoonte van gehaktdag stamt uit de jaren negentig. Destijds was vaak onduidelijk wat er gebeurde met het uitgegeven geld. Bijvoorbeeld in 1986. Toen bleek dat van zestig procent van de overheidsuitgaven niet bekend was waar het naartoe gegaan was. Uiteindelijk kwam de eerste verantwoordingsdag zoals we die nu kennen er in 1999. Deze werd meteen ontsiert omdat het samen viel met de “De Nacht van Wiegel”. In de ruim twintig jaar erna heeft het nooit de status gekregen zoals bijvoorbeeld Prinsjesdag die wel heeft.

Algemene Rekenkamer

Op verantwoordingsdag draait alles om de cijfers van de Algemene Rekenkamer. Zij mogen alle begrotingen en uitgaven van alle ministeries inzien en kunnen ook aangeven wanneer er zaken niet kloppen. Dat kan tot flinke consequenties lijden. Of die vandaag ook verwacht kunnen worden, blijft afwachten.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg! - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie