Politiek
WNL

'Politiek leiders trekken zich op aan de stoeprand'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politiek leiders trekken zich op aan de stoeprand'

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen is 'dramatisch' te noemen. Toch proberen politici er altijd een rooskleuriger beeld bij te schetsen merkt politiek verslaggever van het AD, Hans van Soest, op.

"Politici proberen altijd een mooi beeld te schetsen, maar wat er zich afgelopen woensdag afspeelde was gewoon 'grotesk' te noemen. Iedereen had gewonnen, zo leek het", zegt Van Soest bij In de Kantine (WNL). Als voorbeeld haalt de verslaggever Jesse Klaver van GroenLinks aan. "Hij kwam het podium op en riep meteen dat 'Nederland GroenLinks heeft gestemd', maar nu alle stemmen geteld zijn blijkt dat GroenLinks minder stemmen heeft gehaald dan vier jaar geleden tijden de gemeenteraadsverkiezingen."

Ook VVD-leider Mark Rutte haalt Van Soest aan. "Na de uitslag zei Rutte dat de VVD de grootste landelijke partij in de gemeenteraden is. Dat is jezelf optrekken aan de stoeprand. Er is nog nooit een landelijke partij zo klein groot geweest. Ze hebben maar 11 procent van de stemmen binnengehaald."

'Lokale partijen staan dichter bij de mensen'

Lokale partijen daarentegen, doen het veel beter dan de landelijke. "Lokale partijen krijgen meer vertrouwen van de burgers en dat mogen landelijke partijen zich echt aantrekken. Blijkbaar hebben lokale partijen een programma dat dichter bij de mensen staat dan dat landelijke partijen hebben," aldus Van Soest.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie