Podcast
EO

Waarom waren al die partijleiders zó uitzinnig? 'Niemand wil bij een verliezer horen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom waren al die partijleiders zó uitzinnig? 'Niemand wil bij een verliezer horen'

Mark Rutte, Sigrid Kaag, Jesse Klaver, Liliane Ploumen en zelfs Wopke Hoekstra: allemaal toonden ze zich blij met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, terwijl de resultaten van hun partijen toch niet echt denderend waren. Waarom? "Je wil een bandwagon-effect creëren, mensen willen bij de winnaar horen", zeggen oud-spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries in de podcast De Spindoctors.

De dag na de verkiezingen zaten Wouters en De Vries voorlopig voor de laatste keer bij elkaar voor een aflevering, waarin ze praten over de frames en spins tijdens verkiezingscampagnes.

#3 - Het feest van de democratie, iedereen wint! (S03) - De Spindoctors

Hét positieve puntje

De reden dat partijleiders doen alsof ze een fantastisch resultaat hebben gehaald, is om kiezers het gevoel te geven dat ze bij de winnaar horen. Het is een ultiem spinmoment, zegt Jack de Vries: "Je moet bij elke uitslag hét positieve puntje weten te vinden en dat aan je achterban ten gehore brengen", vertelt hij.

Zonder politieke aardverschuiving was dat voor elke partij mogelijk: de VVD noemde zichzelf de grootste winnaar qua percentages, het CDA qua aantal zetels, de PvdA won Amsterdam en GroenLinks deed het goed in heel veel steden. Ook Forum voor Democratie mocht blij zijn: 'We hebben een voet tussen de deur', zei partijleider Baudet.

Als de uitslag héél slecht is, moet je daar overigens ook eerlijk over zijn, vertelt Jack de Vries: "Anders vinden mensen het niet geloofwaardig." In 1994 zei Elco Brinkman na een slecht verkiezingsresultaat 'te balen als een stekker', en na de 29 zetels verlies in 2017 voor de PvdA was de sfeer ook niet bepaald vrolijk.

Ploumen uitzinnig

Julia Wouters was in Amsterdam bij de verkiezingsavond van de PvdA. Partijleider Ploumen was uitzinnig, zo was ook te zien bij de uitslagenavond van de NOS. Opvallend, want zó goed deed de partij het landelijk nu ook niet. "Maar je spiegelt ook wel de zaal", denkt Wouters, "en de zaal was uitzinnig. Dit waren allemaal jonge mensen en die hebben nog nooit een verkiezingswinst meegemaakt…"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie