Politiek
NOSNTR

Renske Leijten (SP): 'Dit is een doofpot op het hoogste niveau'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renske Leijten (SP): 'Dit is een doofpot op het hoogste niveau'

SP-Kamerlid Renske Leijten is nog altijd "boos en perplex" vanwege het debat over de compensatiewet voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire. Aan het einde van twee dagen debatteren bleek dat een belangrijk memo niet was gedeeld met de Commissie-Donner, die onderzoek heeft gedaan naar de werkwijze van de Belastingdienst.

Renske Leijten (SP): 'Dit is niet meer weg te wuiven'

Video niet beschikbaar

"Op een gegeven moment geen woorden meer. Ik was echt sprakeloos", blikt ze terug. Die boosheid is een dag later niet gezakt. "Als je op zoek bent naar een bonnetje, ben je bezig met waarheidsvinding. Maar het gaat hier om mensen. Ik heb in zeker 25 debatten en een reeks Kamervragen aangegeven dat er gekeken moet worden naar het onterecht bestempelen van mensen als fraudeur. Vanaf moment één!"

Doofpot

In de bedoelde notitie werden allerlei problemen genoemd die bekend waren bij de Belastingdienst, maar het document is niet doorgegeven aan de onderzoekscommissie. In de memo werd volgens Leijten aan staatssecretaris Van Huffelen geopperd dat er gestopt kon worden met de dwanginvorderingen. Daarbij kan bij een mogelijk fraudeur beslag worden gelegd op het salaris of het huis.

Het Kamerlid vindt het onbegrijpelijk dat idee opzij te leggen. "Er is besloten de dwanginvordering niet te stoppen, uit angst voor gezichtsverlies, precedentwerking en het mislopen van belastinginkomsten", stelt ze vast in het NOS/NTR-programma Nieuws en Co.

Quote

Dit is niet meer weg te wuiven

Renske Leijten

Het meest kwalijk vindt Leijten dat deze memo is weggestopt. "Hiermee wordt een doofpot op het allerhoogste niveau gecreëerd. Dit is de directeur Fiscaal en Juridisch Beleid van de Belastingdienst geweest, samen met de staatssecretaris." Mede daarom wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt premier Rutte ter verantwoording roepen.

Leijten: "Rutte is er een kei in om het weg te wuiven, maar dit is niet meer weg te wuiven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie