Politiek
NOS

ChristenUnie zet VVD onder druk, Segers wil niet verder onder Rutte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie zet VVD onder druk, Segers wil niet verder onder Rutte

De formatie van een nieuw kabinet wordt door de stap van Segers nog ingewikkelder dan die al was, zegt politiek verslaggever Wilma Borgman in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

'Er is teveel gebeurd'

De ChristenUnie komt niet in een volgende regering als VVD-leider Mark Rutte opnieuw premier wordt. Onder Ruttes leiding kan een nieuw kabinet "niet op geloofwaardige wijze" zorgen voor een cultuuromslag, zegt partijleider Gert-Jan Segers in het Nederlands Dagblad.

Volgens de voorman van de ChristenUnie "is er gewoon te veel gebeurd" om onder Rutte in een nieuw kabinet te komen. Rutte kwam deze week zwaar onder vuur te liggen toen duidelijk werd dat hij met oud-verkenners Jorritsma en Ollongren had gesproken over de positie van het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, terwijl hij dit eerder had ontkend.

Bijna de hele Kamer steunde een motie van afkeuring tegen Rutte. Een motie van wantrouwen haalde het net niet, omdat huidig coalitiegenoten CDA, D66 en ChristenUnie tegenstemden.

De formatie is nóg ingewikkelder geworden

De formatie van een nieuw kabinet is door de stap van Segers nóg ingewikkelder geworden dan die al was, zegt politiek verslaggever Wilma Borgman in het NOS Radio 1 Journaal. Een van de weinige overgebleven opties, namelijk dat de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en CU verdergaat, is nu doorgestreept. "Tenminste, als de VVD vasthoudt aan zijn politiek leider."

Daar zit de crux volgens Borgman. "Ze zullen bij de VVD hun knopen tellen. Blijven ze Rutte steunen, blijven ze zoeken naar een mogelijkheid om een vierde kabinet onder zijn leiding te maken? Nou, dan hebben ze een probleem. Of zijn ze bereid hem los te laten en op zoek te gaan naar een andere partijleider, een andere mogelijke premier, die op zoek kan gaan naar een meerderheid om een kabinet te vormen."

Ster advertentie
Ster advertentie