Politiek
NOS

De Rooie Vrouwen van de PvdA: 'We waren altijd met veel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Rooie Vrouwen van de PvdA: 'We waren altijd met veel'

De Partij van de Arbeid bestaat morgen 75 jaar. Onderdeel van de sociaal-democraten zijn de Rooie Vrouwen. Wat was hun rol in de ontwikkeling van de partij en hoe zijn ze nu nog van invloed? In Met het Oog op Morgen vertellen oud-gediende Hedy d'Ancona en huidige voorzitter Naima Ajouaau over de feministische vrouwen.

De Rooie Vrouwen bestaan nog geen 75 jaar. Pas in 1975 krijgen ze de naam. "Daarvoor had je het Vrouwencontact", vertelt d'Ancona die toen al lid was. "In de jaren '70 kwamen de feministische vrouwen en die veranderden het karakter."

Video niet beschikbaar

D'Ancona ziet zichzelf als een van de feministen. "Ik gaf wel eens lezingen, en ik weet nog dat een aantal vrouwen op hun hoofd tikten als ik zei dat het werk eerlijk verdeeld moest worden tussen mannen en vrouwen binnens- en buitenshuis."

Hoewel niet alle vrouwen dus op één lijn zaten, was het samenwerken geen probleem. "We waren met veel. En we maakten veel lawaai, kregen aandacht in de kranten. De overgang naar de Rooie Vrouwen was prachtig: er liepen geen vrouwen weg."

Ongelijkheid

Wie nu lid wordt van de PvdA, kan zich ook nog aansluiten bij de Rooie Vrouwen. Ook als je man bent. "Wij geloven dat emancipatie hand in hand moet gaan met de mannen", zegt de huidige voorzitter daarover. "Zij moeten een stap opzij doen en een sterke vrouw naast zich hebben staan."

Maar ook Ajouaau merkt nog steeds dat niet iedere vrouw binnen de groep zit te wachten op het arbeidersleven. "Ook vandaag de dag zie je nog grote sociaal-economische verschillen tussen mannen en vrouwen."

De huidige Rooie Vrouwen richten zich ook niet alleen meer op sekse-ongelijkheid. "Wij komen ook op voor andere minderheden. "We strijden tegen alle vormen van ongelijkheid."

Wat d'Ancona betreft is er daarom anno 2021 nog maar één conclusie mogelijk. "Als je actief bent bij de Rooie Vrouwen, dan ben je een feminist."

OOG PvdA

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie